Tip Davida Vrby #101: Vášeň nade vše

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Vášeň nade vše

Robin Sharma kdysi napsal, že vášeň je onen tajemný zdroj, který mění nemožné v pravděpodobné. V příručkách pro manažery se taky říká, že bychom neměli lidi najímat pro jejich schopnosti, ale pro jejich přístup. Já jsem si toto během své kariéry pozměnil na vášeň.

Myslím, že právě vášeň je tou nejdůležitější ingrediencí úspěchu, jak jednotlivce, tak týmů.

Vášeň se nedá doučit. Vášeň se musí najít a kultivovat. Nicméně dá se jí také nakazit. A to od lídra nebo kolegy, který ji má.

Někdo tvrdí, že lídr by měl mít charisma. Já si myslím, že vášeň je důležitější. Je ryzí, autentická. Skvěle o vášni v kombinaci s vytrvalostí mluví další zástupkyně pozitivní psychologie, o které jsem se ještě nezmínil, Angela Duckworth. Napsala na dané téma skvělou knihu Houževnatost.

Pro co máme vášeň? Je to to, co bychom byli schopni dělat i zadarmo. To, co nás baví celý den, a dostává nás do stavu flow. V mém případě je to jednoznačně učení se něčemu novému. Pokud lidé pracují bez vášně, tedy bez pozitivní energie pro nějakou aktivitu, jsou neangažovaní. Je strašidelné, že takových lidí je až 80 %. Firmy, které mají vysokou úroveň kolektivní vášně, jsou zase podle Barretta ty nejúspěšnější.

Vášeň se musí najít a stojí za to ji stále hledat. Trochu parafrázuji Steva Jobse a jeho slavný projev na Stanford University.

Pro začátek, pokud jste svou vášeň ještě nenašli, je dobré znát vlastní silné stránky podle Gallupa. Když je co nejvíce zapojíte do vašeho dne, máte docela vyhráno. Mně můj Gallup report říká: „Využij svou vášeň pro učení. Tím zvýšíš hodnotu života sobě i ostatním."

— David