ÚLEVA

Znáte ten pocit, když Vám na něčem hodně záleží a ono to dopadne?

Osobně docela často promlouvám s nějakou vyšší mocí a někdy slibuji i hory, doly.

Ty nejdůležitější touhy samozřejmě směřují směrem k rodině a zdraví. Ještě hodně živě si pamatuji poslední a velmi významný moment, kdy se to nakonec povedlo, a o to silněji také na ten, kdy ne.

Když něco silně vstoupí do našeho prostoru, s člověkem to rozhodně zamává. Ta touha může být opravdu hodně silná a pak záleží na tom, jak hluboko mám zarostlé kořeny a zda mě nezlomí.

Mám zkušenost, že ty opravdu důležité a velké věci trvají dlouho a nejde je uspěchat.

Pamatuji si docela silně Brain&Breakfast s Magdou Vášáryovou, která mluvila o tom, že je někdy třeba hodně zlého, aby se to dobré probudilo.

Myslím, že nemusí jít jen o věci dobra a zla. S odžitými situacemi člověk pochopí, že jsou věci důležité a pak ty méně důležité. Také to, že jsou věci, které musíme jen přijmout, protože s nimi už nic víc neuděláme.

Snažím se žít život, kde si moc takových situací nepřipouštím. Ať už se jedná o zdraví nebo jiné věci, spíše než sliby a promlouvání s vyššími autoritami věřím na proaktivní cestu. Nechci polemizovat o tom, zda je nebo není, vše někde napsáno, ale sám razím teorii, že se štěstí musí jít naproti.

Ať už je to v businessu nebo v osobním životě, existují věci, které nás od chtěného oddalují, a které naopak přibližují. Troufnu si ale říct, že i nenaplnění poskytne skvělou zpětnou vazbu. Platí to však jen za předpokladu, že jsme schopni ji slyšet. Václav Marhoul ve FuckUp podcastu Tomáše Studeníka řekl něco, co mě docela zasáhlo, a dlouho jsem nad tím ještě přemýšlel.

Řekl, že věci nedokážeme jen ze dvou důvodů.

"Buď jsme na to neměli nebo jsme to dostatečně nechtěli."

Celý dospělý život je souhrnem našich rozhodnutí. Rozhodnutí, co mě naštve a vyvede z míry, co budu jíst, jak budu spát, co a kde si koupím nebo v kolik se vrátím domů a s jakou náladou vkročím do dveří. Je také jen a jen na mně, s jakými lidmi se budu potkávat, jakou práci budu dělat, zda se budu radovat z malých věcí.

Jsou ale věci, které nejsou a neměly by být v mé zodpovědnosti. Měl bych je umět pouštět. Nejsem zodpovědný za celý svět a okolí.Moc mi pomáhá, když mohu některé věci nechat být a říct si, že jsem už udělal dost a teď je to na těch druhých.

Ideálním příkladem jsou děti, které bychom měli pustit. Lépe se to dělá dříve než později. Myslím, že touha rodiče, aby byly děti šťastné a v pořádku tam bude pořád. Věřím, že role pozorovatele z povzdálí je ta správná.

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza