Věda jako kompas moderní doby

Věda má v naší společnosti svoje místo. Nadační fond Neuron se dlouhodobě snaží o zvyšování prestiže vědců a jejich zkoumání. Každoročně oceňují zajímavé vědce a vyzdvihují přínosy jejich práce pro naši společnost. Jaká je role vědy v naší společnosti? Přijměte pozvání na snídani s šéfkou nadačního fondu Neuron, Monikou Vondrákovu a dvou laureátů Ceny Neuron.

Monika Vondráčková na základě silné myšlenky podporovat mladé vědce a udržet je v České Republice spoluzaložila Nadační fond Neuron a od jeho vzniku ho řídí.
Jiří Friml byl oceněn za celoživotní výzkum rostlinného hormonu auxin, který dělá z rostlin organismy odolnější, než jsou lidé. Zjistil, že auxin pomáhá rostlinám být flexibilní, přizpůsobovat se změnám vlivu okolního prostředí a dlouhodobě v něm přežít.
Michal Šimíček získal ocenění za zkoumání procesů, které způsobují zhoubná onemocnění a jejich lékovou rezistenci. Aktuálně působí v prvotřídním vědeckém centru, ve kterém vyvíjí jedinečnou technologii buněčné terapie pro léčbu rakoviny.

Pokud se má společnost rozvíjet a posouvat dopředu, tak je důležité podporovat především vědu a umění.
Josef Hlávka

Jeden z největších mecenášů ve vědě byl Josef Hlávka, kterého několikrát Monika Vondráčková na snídani zmínila, hlásal že pokud se má společnost rozvíjet a posouvat dopředu, tak je důležité podporovat především vědu a umění.

Jiří Friml zmínil obrovskou výhodu interdisciplinárního institutu, tedy kolektivu inženýrů, matematiků, biologů a dalších odborníků pod jednou střechou, kteří spolu spolupracují. Díky širokému spektru profesionálů vznikl také unikátní mikroskop, který Jiřímu a jeho tým pomáhá ve výzkumu.

Jak Michal Šimíček, tak Jiří Friml zdůraznili důležitost mezinárodních týmů v laboratořích, ve kterých vědci při dosahování společného cíle zapomínají na všechny kulturní či náboženské rozdíly. Různé typy lidí ve výzkumném týmu přináší větší efektivitu a lepší výsledky zejména díky různorodému myšlení, odlišných úhlů pohledu, anebo například nutnosti vystoupení z vlastní komfortní zóny.

Diverzifikované prostředí, spojení různých disciplín, propojení vědy a byznysu - To jsou všechno témata, která provázela tento díl Brain&Breakfast. Zaposlouchejte se do vyprávění nejen o vědě, ale i o tom, kdy se vám v byznyse může hodit multioborovost, věda i kultura.

Zaujalo?

Užijte si poslech či záznam a přijďte na další snídani. Těšíme se!

Věda jako kompas moderní doby

Věda jako kompas moderní doby

O zvyšování prestiže vědců a jejich oběvy se dlouhodobě stará Nadační fond Neuron. Nejenže srozumitelnou formou nabízí široké veřejnosti seznámení se s přínosy vědců, ale také je každý rok oceňuje ve dvou kateg…


Kam dál?

Efektivní marketingové komunikaci a dlouhodobé kreativitě se věnoval Michal Pastier

Jaká je role filantropie ve světě byznysu popisoval Libor Winkler.

Michal Pastier: Kreativita není o jednom super nápadu

Kreativita. Slovo skloňované téměř vždy, když se mluví o reklamě, nebo marketingové komunikaci jako celku. Jenže mít jeden super nápad nestačí. Kreativita je o konzistenci a dlouhodobosti. To alespoň…

Libor Winkler: Úspěšní lidé se umí pohybovat ve více kontextech

Byznys a filantropie – jak jdou dohromady a jak si k nim najít cestu. Říká se, že úspěšní lidé se umí pohybovat ve více kontextech. Z každého si vyberou to nejlepší a na tom staví. Libor Winkler je ta…