Vladimír Krčméry: Každý se může stát hrdinou

Než Vladimír Krčméry usedl na křeslo v bratislavském klubu pod lampou, myslel si, že na jeho ranní přednášku, která byla součástí inspirativních snídaní Brain&Breakfast, přijdou jen důchodci. Brzká ranní hodina ale návštěvníky neodradila a přišli si poslechnout vyprávění o humanitárních misích v zemích postižených nemocemi a válkami.

Práci lékaře a vědce Vladimíra Krčméryho, který je odborník na tropické nemoci, si pacienti na Slovensku vždy chválili. Přestože mu tato chvála lichotila, přišla doba, kdy ho přestala slova obdivu naplňovat.

„Nejprve jsem si v životě budoval kariéru jako docent a profesor, a potom jsem si najednou uvědomil tu obrovskou prázdnotu, kterou honění se za kariérou nebo za penězi přináší.“
Vladimír Krčméry

Prázdnota se například projevovala neklidným spaním, které na Krčméryho šlo kvůli zprávám o válkách, které se na světě vedou. Pohledy na zničená města a vesnice s velkým počtem mrtvých nakonec nedala spát ani jeho kamarádovi, společně proto odjeli pomáhat do Afriky. „Odpoutat se a udělat něco pro svět,“ vysvětluje jejich rozhodnutí Vladimír Krčméry.

Když odjel, měl vidinou, že postaví hezkou kliniku. Jak ale na místě zjistil, klinika není to, s čím by se mělo začínat. První proto postavili fotbalové hřiště, další stavba byla polní kuchyně, další škola. Čtvrtá budova, kterou postavili, byla vůbec první klinika, kterou v Africe postavili. Dnes stojí "Krčmérovy kliniky" už ve 33 zemích. A ty často staví za takovou částku, za kterou jiné firmy pořádají vánoční večírky.

Do vybudovaných klinik ovšem nejezdí jen lékaři. „Místo je tam pro každého – inženýrka, právnička, tělocvikář, sociální pracovnice,“ vyjmenovává Krčméry různé profese zapojené do humanitární pomoci, jejichž pomoc je neocenitelná. Stejně důležitou pomoc poskytl i jeho syn, vystudovaný ekonom, který pomohl dát do pořádku účty nemocnice v zemi, kde je zpronevěra peněz na denním pořádku.

Země poničené válkami a korupcí však nejsou jedinými místy, kde je třeba pomáhat. „I tady na Slovensku je spoustu věcí, kde můžete udělat strašně dobra.“ Jako příklad Krčméry uvádí péči o seniory nebo práci ve slumech. Další možností pomoci je práce v uprchlických táborech, například v Řecku, kterou můžete spojit s dovolenou, dodává Krčméry.

„Můj vztah a obecně vztah evropské civilizace k migrantům by měl být všeobecně pozitivní. Většina migrantů utíká před humanitární katastrofou.“
Vladimír Krčméry

Pomoc migrantům je něco, co si neuvědomil v Africe, ale na sicilské pláži, kde byla vyplavená tři těla. Vzpomínal tak i na místního faráře, který jen půl hodiny vyjmenovával jména rodiny, které byly ochotné vzít k sobě uprchlíky. „U nás to dokázali v nitranské diecézi, kdy pomohli asi 150 Íráncům, a tím ušetřili státnímu rozpočtu a vládě asi 10 milionů eur pokutu, kterou by musela zaplatit za to, že je nechce,“ vzpomíná na lokální případ Krčméry.

Podle Vladimíra Krčméryho totiž neexistuje nic jako malá pomoc, jak dokázal na příkladu, kdy lidé spontánně pomáhali migrantům, se kterými Maďarsko špatně zacházelo. „Rakouští taxikáři jsou takoví malí hrdinové, i naši záchranáři, a dokonce i naši řidiči, kteří vozili těhotné ženy z Maďarska do Rakouska,“ vyjmenovává Krčméry.

Osobní výhodou pomoci je, že se Krčmérymu od té doby dobře spí.

Zaujalo?

Záznam celé snídaně s Vladimírem Krčmérym si můžete pustit z videozáznamu nebo jako podcast:


Kam dál?

Jaké zajímavé hosty jste mohli potkat na předchozích slovenských snídaních Brain&Breakfast? Například bývalého slovenského prezidenta Andreje Kisku →

Nebo výrobce prvních elektrokol na světě, které byly vytištěny na 3D tiskárně, Patrika Paula →

Andrej Kiska: Morální povinností úspěšných je pomáhat

„Můj život byl relativně nudný,“ řekl na počátku své přednášky muž s neskutečně zajímavou minulostí, Andrej Kiska. Kromě úlohy prezidenta Slovenska za svůj život dokázal vybudovat úspěšnou firmu, pomo…

O čem mluvil jeden z nejúspěšnějších slovenských designéru současnosti na poslední Brain&Breakfast?

Víte, že existují elektrokola vyrobená pomocí 3D tisku? Pokud ne, tak o to příjemnější zjištění pro vás bude, když vám řekneme, že společnost, která tento produkt světu představila, pochází ze Slovens…

Nepřehlédněte