Zdravotní statistiky a proč je čas brát je vážně

Gram prevence je lepší než tuna léčby – nečekejte, až bude pozdě

A tak je tu máme. Statistiky a také alarmující situaci.

Tahle čísla mě vždy zvednou ze židle, když se mi nechce se přes den pohybovat nebo když se mi voda v ledové sprše zdá moc studená – jdu do prevence vždy naplno, cvičím a sprchuji se, protože se děje ve společnosti něco, co potřebujeme zvrátit. Jinak nás čeká nepěkná budoucnost.

Degenerativní onemocnění

Co ukazuje letmý pohled na statistiky? Co se dotýká každého z nás? Je to nárůst výskytu nepřenosných chorob.

Podívejme se na některé z nich:

Kardiovaskulární onemocnění

Zdravotní zabiják moderního světa číslo jedna. Je nejčastější příčinou úmrtí na světě i v Evropě. Celkově na světě je příčinou 31 % úmrtí – to je téměř jedna třetina!

V Evropě byly v roce 2017 příčinou dokonce 45 % úmrtí, ve státech EU 37 %.

Zdroj: EHN European Cardiovascular Disease Statistics 2017

Další zdroje statistik s CVD (Cardiovascular Diseases):

Světová zdravotnická organizace (WHO): Health Topic a Fact Sheet – CVD

Rakovina

Je druhou nejrozšířenější příčinou úmrtí ze zdravotních důvodů na světě. Může postihnout téměř jakoukoliv tkáň nebo orgán. Jde o nekontrolovatelné množení buněk a omezení schopnosti těla regulovat jejich růst a odstraňovat staré a nefunkční buňky. Předpoklady k rakovině máme v těle vlastně všichni – jen svým chováním (neboli životním stylem) a každodenními volbami určujeme, jestli jim dáme šanci se projevit.

Nejen v Evropě můžeme sledovat spojení mezinárodních kuchyní a výskytu rakoviny. Dal/a by sis každý týden maďarskou klobásu? Pokud ano, zvaž fakt, že například Maďarsko má nejvyšší výskyt rakoviny tlustého střeva v regionu. Není to jen o klobásách, ale masitá jídla a velké množství živočišného tuku na každodenní bázi nejsou pravděpodobně ta správná volba, pokud se chcete dožít svých pravnoučat.

Typy rakoviny a jejich výskyty: World Cancer Research Fund (WCRF)