Brain&Breakfast - AI - parní stroj 21. století

Propojování různých oborů je krok k posunu lidstva dál.

Sara Polak v této B&B probírá, jak bude vypadatbudoucnost s AI. Její dlouhodobý cíl je přeměnit Českou republiku v globální centrum umělé inteligence a v inovační superhub.

Ale jak to podle ní celé začalo? AI je jen další krok v evoluci užívání nástrojů lidmi. Jako vytvoření pazourku u neandrtálců. Aby vznikly další a další technologie, které naše lidstvo používalo a používá, je potřeba se podívat na úplný začátek. Bez používání ohně, vytvoření pazourků a základních nástrojů by lidstvo nebylo schopno vyvinout písmo, střelný prach, elektřinu, počítače a ani umělou inteligenci.

Bez pazourků by se neandrtálci nedostali k morku v kostech, bez něj by měli málo bílkovin a nerostl by jim mozek. Bez mozku by nemohli vymýšlet dalších technologie, které nás dovedly až do dnešní podoby.

Prvopočátek vzniku AI je vytvoření pazourků neandrtálci.

Technologickým pokrokům ale nesvědčí hned několik zásadních věcí. Sara zmiňuje zejména nafouklé PR, politizaci a přiživování se na technologiích.

Evoluci pokroku následuje myšlenková adopce, poté se pokrok začne více využívat, což vede například k šifrování zpráv Enigma. Pokud do některých kroků ale zasahují výše zmíněné body, evoluce se mnohdy zbytečně protahuje.

To samé nás čeká s umělou inteligencí. AI už teď má velmi špatné PR, a proto je potřeba dbát na její demystifikaci. Aby veřejnost, děti, babičky, vědci, startupisti aj., věděli, že AI není RUR. AI není samomyslící robot, co čte myšlenky a má vlastní jazyk. Je to set statistických a analytických metod, které pomáhají zprocesování velmi složitých dat.

Rok 2020 je přelomový, nejen z hlediska pandemie, ale i z pohledu technologií. A využívání AI nás může velmi markantně posunout vpřed. Ale jak?


Zaujalo?

Užijte si poslech či záznam a přijďte na další snídani. Těšíme se!


Kam dál?

Brain&Breakfast - Precizní medicína

Petr Hora se v Brain&Breakfast zaměřil na vývoj medicíny. V průběhu staletí se totiž medicína snažila pouze léčit, nyní se medicína snaží onemocněním hlavně předejít. Jak to ale funguje v praxi?

Petr Pavel - Sloužit vlasti.

Sloužit své zemi může každý. Osobní příběh generála Petra Pavla nejen o službě v armádě.

Nepřehlédněte