Petr Pavel - Sloužit vlasti.

Osobní příběh českého vojáka, armádního generála Armády České republiky ve výslužbě. Jak se známý voják, Petr Pavel, vůbec dostal ke své funkci? Jak vnímal své dětství a změny režimu? Dokázali byste říci, co pro něj vojenský výcvik a profese znamenala?

Petr Pavel se narodil 16 let po ukončení 2. světové války a jeho prvních 30 let střídala euforie změn režimu, což vedlo až k listopadu 1989. Toto období pro něj bylo období plné nových vjemů, změn a hlavně pocitu, že se celkově lidem začíná žít lépe. Vyrůstal v tom, že systém, ve kterém žijeme, je jediný pro nás možný, a sice alternativy někde jsou, ale celkově se o fungování života na západ od našich hranic nemluvilo.

S odstupem let si můžeme klást otázky jak to, že jsme v minulé době vůbec daný režim akceptovali.
Petr Pavel

Roku 1968 byl Petr Pavel na prázdninách u babičky, když se dozvěděl, že nás přepadli Rusové. To mu ale nešlo do hlavy, když nás osvobodili, tak jak nás mohli přepadnout? Fakt je, že to prostě nešlo brát černobíle. Rok 1968 byl pro většinu lidí velkou frustrací a ponížením. "Martin Veselovský z DVTV mne tlačil ke zdi, s tím, že jsem přeci musel podepsat souhlas se vstupem vojáků Varšavské smlouvy, snažil jsem se mu vysvětlit, že v 60. letech jsem byl moc mladý na to, abych něco podepisoval, v 70. letech normalizace jsem byl ve škole a neměl jsem co podepsat a v 80. letech, kdy jsem byl dostatečně starý, už to nikoho nezajímalo. " říká Petr Pavel.

Pocity měl v té době hodně smíšené. Nastupoval na gymnázium, ale jeho volba v tu dobu nebyla apriori vojenská škola. Volba vojenského gymnázia byla spíše souhra okolností. Při volby školy totiž přišli dříve vojenští náboráři, než civilní a tak se to stalo.

Na vojenské gymnázium jsem šel kvůli dobrodružství a díky pocitu stát se "velkým chlapem".
Petr Pavel

Gymnázium bylo vojenské a vedlo Petra Pavla k vojenské činnosti, ale reálně to byly pouze děti v uniformách. Měly vojenský režim, s čímž se jako volnomyšlenkářské dítě těžko srovnával, ale zároveň mu to dalo hodně zkušeností k nenásledování.

Příklady k nenásledování jsou stejně hodné jako ty k následování. Být v situaci, kdy jsme hodně deprimovaní a uvědomujeme si, že toto bychom nikdy neudělali, takto bychom se nikdy nechtěli chovat k ostatním, tak právě tento moment je hodně inspirativní.
Petr Pavel

Zaujalo?

Užijte si poslech či záznam a přijďte na další snídani. Těšíme se!

Petr Pavel - Sloužit vlasti.

Petr Pavel - Sloužit vlasti.

Sloužit své zemi může každý. Osobní příběh generála Petra Pavla nejen o službě v armádě.


Kam dál?

Věda jako kompas moderní doby

Věda má v naší společnosti svoje místo. Nadační fond Neuron se dlouhodobě snaží o zvyšování prestiže vědců a jejich zkoumání. Každoročně oceňují zajímavé vědce a vyzdvihují přínosy jejich práce pro na…

Ivan Baťka: Cesta Fosfy - služba zákazníkům jako motor podnikání

Ivan Baťka vás provede tím, jak tvořit systém řízení jako živého organismu, jehož cílem je služba zakazníkovi. Načerpejte si inspiraci od podnikatele, který v roce 1999 založil Rádio Impuls, z kterého…