Brain&Breakfast s Danou Drábovou - (Ne)spoutaná energie

Jadernou energetiku doprovází mnoho mýtů a legend. Jaká jsou fakta a dá se jaderná energie spoutat? Jaké jsou možnosti a rizika energetiky pro naši budoucnost a jaké jsou vůbec možnosti pokrytí stále se zvyšující poptávky?

Dana Drábová si ve svém povídání na Brain&Breakfast kladla za cíl dotknout se některých otázek z oblasti fenoménu energie a energetiky bez aspirace na to, že se na ně podaří najít odpovědi. Zdůraznila, že mediálním prostorem a prostorem sociálních sítí tyto otázky kolem energie a energetiky kolují a nabalují na sebe mýty, se kterými je třeba se nějakým způsobem vyrovnávat.

Zdroje této planety, ať si říká kdo chce co chce, jsou konečné. Jsou omezené. To nejsou zprávy, které se poslouchají úplně dobře, ale je dobré si uvědomit, že tady máme problém. To, že si přiznáme problém, je první krok k jeho řešení."
Dana Drábová

Úvod přednášky patřil pojmu energie jako takové, její definici, k čemu všemu je potřebná, co nám umožňuje, jak s ní jako lidstvo pracujeme v kontextu dějin a co z toho pro nás plyne do budoucna. V části o využití jaderné energie nabídla paní Drábová jak pohled poměrně krátkých dějin jaderné energetiky a geografických možností, tak pohled fungování našeho mozku, vč. krátkého zastavení u odvrácené strany jaderné energie.

Jaderné elektrárny bývají prezentovány jako něco proti přírodě, jako něco, co není ekologické. Tento mýtus lze elegatně vyvrátit posazením do kontextu náročnosti na materiály na vyrobenou jednotku elektřiny a na zábor půdy.

Ve výčtu témat nesměly chybět ani historické případy jaderných havárií jako příklady velkých a unikátních poučení, vliv jaderné energie na úmrtnost lidí a kontroverzní téma uložení radioaktivního odpadu.


Zaujalo?

Užijte si záznam či poslech a přijďte na další snídani. Těšíme se!


Kam dál?

Brain&Breakfast - AI - parní stroj 21. století

AI je jen další krok v evoluci lidí. Aby vznikly technologie, je potřeba se podívat na úplný začátek. Co předcházelo hlavní technologické pokroky, či kam dnešní pokroky vedou?

Brain&Breakfast s Michalem Lidayem - Energia firmy pramení v kultúre

Kultúru má každá spoločnosť. Nemusí sa o nej hovoriť a predsa je. Je jedinečná a nekopírovateľná. Preto je najsilnejším diferenciačným faktorom. Má silu poháňať, ale aj brzdiť. Niekedy oboje súčasne.

Nepřehlédněte

Data Talk: Petr Nemeth (Dataddo)

Data Talk: Martina Gelnerová (Apify)

20 let s Facebookem

Data Talk: Ivo Pleva a Michal Bočvarov (Dopravní podnik Ostrava)