Dalibor Pulkert: The dip aneb umění se správně rozhodovat

Každý měsíčně vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu. S inspirací na měsíc srpen přichází Dalibor Pulkert. Vybrat jednu knihu bylo pro Dalibora opravdu náročné a na natáčení si s Janem Maškem přinesl rovnou dvě, The dip a Šimon Peres - Není místa pro malé sny. Pravidlo je pro všechny stejné, kniha měsíce je jen jedna. Proto se Dalibor nakonec rozhodl knihou měsíce určit The dip, která je pro každého jedince, který kdy stál před rozhodnutím. Takže pro každého z nás. Nemusíte se ale bát, druhou knihu Šimona Perese představuje Dalibor alespoň krátce v úvodu.

Dalibora kniha The dip nadchla tím, že v ní autor vysvětluje, jak funguje vnitřní přesvědčení, jak je důležité stanovit si podmínky, za kterých se na náročné cestě cíle vzdáme, proč podléháme nátlaku v těžké chvíli a následně se rozhodujeme špatně. Pokud ve svém životě zažíváte nepříjemné situace při rozhodování, tato kniha by vám mohla být nápomocná při změně myšlení a následného jednání. Autor se zaměřuje velmi úzce na tuto problematiku a na cca 80 stranách popisuje názory z různých úhlů pohledu. "Kniha je pro každého, kdo stál před rozhodnutím, jestli toho nechat nebo ne a je jedno jak se rozhodl. A tato kniha mu jen zvědomí, na jeho vlastním životě, jestli udělal dobře nebo ne, protože se v minulosti nějak rozhodl", dodává Dalibor.


Dalibor mluví o situacích, které si zřejmě každý z nás v životě ne jednou zažil, když nám dochází síla a začínají se věci komplikovat, rozhodnout se, zda v tom pokračovat nebo ne.
Jako konkrétní příklad vybral z knihy maratonce, kteří si určili před startem, za jakých podmínek závod vzdají, tedy ne v moment, kdy už nemohou a bolí je nohy, ale před tím, než vyběhnou. Velké množství účastníků maratonu, to vzdá před půlkou a pak už se láme křivka statistik, kdy ti, co se dostanou za půlku to většinou doběhnou do konce. Maratonec se musí připravit, že přijde ta bolest, ale vnitřně je přesvědčený, že to prostě doběhne a s tímto přesvědčením vybíhá, jak vysvětluje Dalibor.

„Je důležité, aby člověk věděl, že to bude těžké, ono to bude těžké a ne, že ne. Život stejně jako podnikání chodí v sinusoidách. Když přijde těžká chvíle nebo období, tím že se člověk historicky rozhodl, že to zvládne, tak nepodlehne aktuálnímu nátlaku a nerozhodne se špatně.“
Dalibor Pulkert, člen sítě Red Button

Auto knihou říká svým čtenářům, ať se do konkrétního rozhodní nepouští nebo když už se do toho pustí, aby to dotáhli do konce. Dalibor tohle tvrzení potvrzuje tím, že největším mrháním života je se do něčeho pustit a v půlce života toho nechat.

Tentokrát bez slevy a pouze v angličtině.


Kam dál?

Nechte se inspirovat také výběrem knih dalších členů sítě Red Button.

Dita Přikrylová: Restart jako příručka pro nás všechny

Jednou měsíčně vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu. S inspirací na měsíc červenec přichází Dita Přikrylová. Vybrala jedinou knihu, kterou ve svém životě četla dvakrát. Mluví o ní j…

Michal Poppe: Honzlová jako příběh o hodnotách

Jednou měsíčně vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu měsíce. Za inspirací na měsíc červen hledejte Michala Poppeho. Vybral beletrii. Beletrii popisující poválečnou Prahu padesátých l…