Jak na peníze i vyhoření. Bývalý kapitán basketbalistů rozjíždí projekt pro profisportovce

Zvenku takový život vypadá jako sen – výborné příjmy, pozornost davů, takřka nonstop servis ze strany druhých. Jenže pak tu jsou jiné příklady. Třeba když tenisová světová jednička Ashleigh Barty letos v pětadvaceti letech ukončila kariéru, neboť už v profesionálním sportu neviděla náplň, radost.

„Spousta lidí si myslí: Jak by mohlo vůbec k něčemu podobnému docházet, když profesionálové vydělávají velké peníze za hraní hry, která baví spoustu lidí i zadarmo? Ale jako v každé jiné práci k tomu dojít může,“ říká Čech, který by podobné příklady rád co nejvíce eliminoval.

Pavel Pumprla se vymyká výškou postavy i šíří zájmu. Dlouhá léta byl kapitánem basketbalové reprezentace, tým dotáhl k historickému šestému místu na mistrovství světa v Číně i k postupu na olympiád. Zároveň část jeho profesních zájmů i příjmů už tvoří přednášky, konzultace a lekce pro firmy. V nich využívá právě to, co ho naučil sport.

A teď konečně skloubí obojí: založil nový projekt Athletes Pro, který i díky investici v řádech milionů korun od YD Capital rozjíždí ambiciózní plán. Změnit prostředí českého vrcholového sportu k lepšímu – po všech stránkách.

„Během kariéry jsem se osobně i zprostředkovaně potkal se zkušenostmi lidí s tím, že existují určité oblasti a témata, na které si sportovec na první dobrou nevzpomene tak jako na výživu či fyzický trénink,“ říká Pumprla. „Věci, které lze shrnout do kategorie osobního rozvoje, můžou pomoci jak v průběhu kariéry, tak po ní.“