Jak přečíst 52 knih za rok 1/5: “Kde pořád bereš čas na čtení?”

V roce 2020 jsem na LinkedIn napsala článekKde pořád bereš čas na čtení?”, kde jsem sdílela 4+1 tipy, které mi v daném roce pomohly přečíst 23 vzdělávacích a seberozvojových knih. Často se mě na tuto otázku na Instagramu někdo ptal a přišlo mi neefektivní, abych na ni pořád dokola odpovídala, tak z toho vznikl tento článek.

Od té doby uplynuly 2 roky. Počet ročně přečtených knih jsem za tu dobu zdvojnásobila a po přečtení článku od Michelle Losekoot “Jak jsem se naučila znovu číst” jsem si uvědomila, že mi vlastně přibylo i spoustu dalších návyků a hacků, které mi pomohly dostat se z 2 přečtených knih v roce 2016 na 52 v roce 2021.

A tak jsem jsem se rozhodla článek přepsat a doplnit jej o nové hinty.

Je však potřeba mít na paměti, že jsem je do svého života všechny přiváděla postupně. Nebylo to tak, že jsem si jednoho dne sedla a totálně všechno z minuty na minutu překopala. Pod takovou tíhou změn bych se ještě více paralyzovala a na čtení by už vůbec nedošlo. K čtení je potřeba přistupovat stejně jako k budování jakéhokoliv jiného návyku.

Proto berte tento článek jako report výsledku šestiletého snažení, nikoliv jako vaši startovní pozici. Vezměte si z něj to, co pro vás bude v daný okamžik funkční a bude se vám do vašeho života snadno zavádět, zbytek si nechte třeba zase někdy na později. Nebo na nikdy. I to je ok. Ne všechno sedí všem.