Jak přečíst 52 knih za rok 4/5: Hacky pro udržování motivace

Z předchozích dílů už víte, kde najít čas na čtení, jak si vybudovat svůj čtecí návyk a jak zlepšit udržení pozornosti při čtení.

To však samo o sobě nestačí k tomu, abychom si udrželi motivaci ve čtení vytrvat. Jak si udržuju motivaci já? Tohle jsou moje hacky:

Jak si udržuju čtecí motivaci

První z mých hacků je úplně triviální, ale taky sem patří. Používám záložku. Díky ní je už z dálky vidět, jak jsem s knihou daleko. Baví mě dát ji po každém čtení zase zpět do knihy a kouknout se zboku, jaký kus knihy jsem zase ukrojila. Dělám to úplně vždycky. Je to takový můj rituál na konci každého čtení.

Dále dělám to, že mám rozečtené knihy neustále na očích. Jsou někde na viditelném místě, kde kolem nich pořád chodím. Takhle na mě pořád volají a připomínají se mi: “Hej, ty, co takhle si mě zase kus přečíst?”.

Zároveň mám tyto knihy umístěny co nejblíž mým čtecím místům - denní knížky u čtecího křesla a gauče, večerní knížku na nočním stolku, a to tak, aby byly jednoduše dosažitelné. Potřebuju dosáhnout toho, že pro mě musí být maximálně snadné si jen tak sednout a sáhnout po knize.

Kdybych je měla někde v šuplíku nebo bych si pro ně musela chodit do knihovny, zvyšuju tím pravděpodobnost, že čtení odložím, protože někdy i tento jeden krok navíc dokáže rozhodnout o tom, že se tím moje vůle vyčerpá a rozhodne se stagnovat.

Knihy, které si chci v daném roce přečíst, mám vyskládané ve speciální přihrádce u pracovního stolu, kde na ně odevšad pořád vidím. Miluju na ně koukat a představovat si, co všechno božího se díky nim letos dozvím.

A nejlepší na tom je, že to není fixní seznam - kdykoliv u nějaké knížky přestanu mít pocit, že si ji chci co nejdřív přečíst, putuje zpět do knihovny a je nahrazena nějakou, která mě láká víc. Tím z nich nevzniká břímě, které “musím” přečíst, ale pořád si tím udržuju to těšení se a chuť se do nich pustit.

V knihovně mám speciální poličky pro knihy, které jsem už přečetla. Když vidím, jak tam postupně další a další knihy přibývají, moje hotová práce se tím zhmotňuje.