Lenka Kučerová: Dávat a brát o třech hlavních typech lidí a jejich přístupu

Máme tu další měsíc a s ním i další knihu, kterou nám tentokrát doporučila ze sítě půvabná Lenka Kučerová. Kniha Dávat a brát od Adama Granta se k Lence dostala čirou náhodou, ale díky ní se utvrdila v tom, co dělá a také ji kniha nabídla zajímavé nástroje, jak její práci dělat chytřeji, intenzivněji a efektivněji. Můžete se těšit na dávku inspirace a několik nástrojů k zamyšlení.

Autor knihy razí filozofii, že je důležité aktivně vyhledávat přínos a spolupráci, a také aktivně pomáhat ostatním k úspěchu, protože to se stává následně i našim úspěchem. Adam Grant rozdělil lidi na tři hlavní kategorie, první z nich je skupina příjemců – lidé, kteří jdou takzvaně přes mrtvoly, nedívají se napravo ani nalevo, je jich 20 %. Na druhé straně jsou dárci, ti zase chtějí maximálně pomáhat, aniž by očekávali něco nazpět, těch je něco kolem 25 % a zbylých 55 % jsou lidé na pomezí zmíněných extrémů.

Kniha je přínosná svými případovými studiemi známých firem a různých osobností. Nejvíce zmíněné kategorie lidí těchto studií byli označeni medici-studenti, inženýři a prodejci. Pro Lenku zajímavým zjištěním bylo, že na žebříčku všech těchto skupin byli nahoře i dole lidi typu dárci. Dole se tento typ lidí vyskytuje, protože se rozdá pro ostatní a následně zapomíná na sebe. Naopak nahoře je, protože jak bylo zmíněno na příkladu, prodejci mají vysoké výnosy z prodeje, studenti mají mnohem lepší známky a inženýři jsou daleko více produktivnější. Lenka poukazuje na jednu z nejdůležitějších myšlenek v knize a tou je kultivovat firemní prostředí, konkrétně kultivovat mentalitu pětiminutových laskavostí. Co si pod tím představit? Že bez ohledu na to, jak velkou firmu řídíme je nezbytné udělat si sem tam čas na lidi kolem sebe a být s nimi v přímém kontaktu. Další důležitou myšlenkou je kultivace kultury, ve které se nebojí lidi říct si o pomoc.

Knihu by Lenka doporučila komukoliv, protože ji označila jako základní lidskou filozofii a psychologii.

TENTOKRÁT BEZ DOMLUVENÉ SLEVY
KNIHA JE V ORIGINÁLE K DOSTÁNÍ NA TOMTO LINKU


Kam dál?

Nechte se inspirovat také výběrem knih dalších členů sítě Red Button.

Jakub Nešetřil:1984 o fungování lidského jazyka, jeho síle a schopnosti ovlivnit okolí

Jednou měsíčně vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu měsíce. Za inspirací na měsíc září stojí Jakub Nešetřil. Vybral knihu, která podle něj patří ke "standardní" četbě, přesto mu v p…

Dalibor Pulkert: The dip aneb umění se správně rozhodovat

Každý měsíčně vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu. S inspirací na měsíc srpen přichází Dalibor Pulkert. Vybrat jednu knihu bylo pro Dalibora opravdu náročné a na natáčení si s Jane…