Jakub Nešetřil:1984 o fungování lidského jazyka, jeho síle a schopnosti ovlivnit okolí

Jednou měsíčně vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu měsíce. Za inspirací na měsíc září stojí Jakub Nešetřil. Vybral knihu, která podle něj patří ke "standardní" četbě, přesto mu v posledních letech přijde aktuálnější než kdy dříve. Jakuba kniha 1984 oslovila už v 90.letech kvůli klíčovým konceptům, jak funguje lidská mysl, lidské uvažování, ze kterého čerpá dodnes.

Jakub říká, že kniha 1984 není jen o komunismu, ale nese daleko hlubší myšlenky. Je o nesvobodě, o fungování lidského jazyka, jeho síle a schopnosti ovlivnit okolí. Jakub by knížku doporučil lidem, kteří nezažili komunismu, ale i těm, co režim zažili a knihu zatím nečetli.
V knize mu přijde než komunismus více relevantní diskuze o tom, “co nepojmenuji, nedokážu o tom přemýšlet a nedokážu o tom uvažovat.”
Kubu kniha ovlivnila při rozjíždění jeho startupu, kdy zaváděl nové vývojářské nástroje a on sám byl z té situace roky smutný, protože trh nerozuměl, co se snažili udělat. Tehdy mu otevřel oči Tomáš Mrkvička, který Kubovi vysvětlil, že zavádí novou produktovou kategorii, kterou bylo potřeba pojmenovat, dát ji název a ukázat všem ostatním, že je to něco nového. Jakub mluví o tom, jak pociťuje tlak na autocenzuru, otevřeně o věcech mluvit a pojmenovávat je. Poukazuje na to, že už tehdy autor knihy psal o tom, že když ztratíme možnost mluvit o věcech otevřeně a říkat jim pravým jménem, ztratíme možnost o nich přemýšlet a vůbec se o nich bavit.

"Co nepojmenuji, nedokážu o tom přemýšlet a nedokážu o tom uvažovat."
Jakub Nešetřil, člen sítě Red Button

TENTOKRÁT 30 % SLEVA NA AUDIOKNIHU
PRO ZÍSKÁNÍ AUDIOKNIHY SE SLEVOU POUŽIJTE TENTO LINK S KÓDEM "RBAUDIO"
Sleva platí do konce září 2020


Kam dál?

Nechte se inspirovat také výběrem knih dalších členů sítě Red Button.

Dalibor Pulkert: The dip aneb umění se správně rozhodovat

Každý měsíčně vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu. S inspirací na měsíc srpen přichází Dalibor Pulkert. Vybrat jednu knihu bylo pro Dalibora opravdu náročné a na natáčení si s Jane…

Dita Přikrylová: Restart jako příručka pro nás všechny

Jednou měsíčně vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu. S inspirací na měsíc červenec přichází Dita Přikrylová. Vybrala jedinou knihu, kterou ve svém životě četla dvakrát. Mluví o ní j…