LOUČENÍ

Loučení často souvisí s nějakým předělem v životě člověka. Sám jsem prožíval konec velmi blízkého člověka, zažil jsem ukončení vztahu, dostal výpověď v práci. Jsou to momenty, které mě poznamenaly do konce mého života. V danou chvíli jsem je neprožíval zrovna dobře. Jsou to ale formující momenty, které bych si jistě zanesl do své křivky života. Zpětně se na ně dívám samozřejmě jinak..

Loučení ale nemusí mít jen špatnou konotaci. S ohledem na mé syny mě zpětně trochu mrzí, že jsem se nerozloučil třeba s chlapectvím a neprožil rituál konce školky a nástupu do školy. Tolik jim to závidím, protože tyhle rituály jsou cestou ke zvědomění dané chvíle a hlavně k uzavření nějaké etapy.

Je celá řada možností, jak ukončit třeba leadershipový program, jak se rozloučit s člověkem, který odchází z Vaší organizace, ať už je důvod jakýkoliv.

Myslím, že to uzavření má blahodárný vliv a léčivý charakter pro obě strany. Otevřené rány krvácí a mohou člověku ubližovat do konce života. I když je loučení spojeno často se silnými emocemi, smíření je cesta k pokoji.

Využití rituálů je výbornou příležitostí. Pomohou si nad věcmi kolem zapřemýšlet trochu více do hloubky a vedou k uvědomění si svých potřeby do budoucna. Čas strávený v té chvíli pomáhá ukotvovat i hodnoty, které chci nést.

Během procesu loučení a uzavření pomáhá uznání chyb a křivd, kterých jsme se dopustili, a jejich pojmenování. Ján Košturiak mi kdysi řekl větu, která se mi zaryla hodně hluboko: “Když ukazuješ jedním prstem na ostatní, tři prsty ukazují na Tebe.”

Tahle věta souvisí s hlubokou pokorou, empatií, silným uvědoměním a také samozřejmě se zpětnou vazbou.

Moc nám všem přej sílu loučit se a koukat se vždy nejprve do zrcadla, protože tam bývají všechny odpovědi

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza