Martin Ruman: Rozdílný přístup k řešení problému vzniká v dětství

Každý měsíc vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu měsíce. Knihu na leden, která na vědeckých poznatcích rozebírá výchovu dětí, vybral Martin Ruman. O jakou knihu jde? Víc vám prozradí text článku a sám Martin Ruman ve videu.

Martin Ruman má rozečteno najednou hned několik knih, proto ani jeho výběr nemohl zůstat jen u jediné. Mezi doporučeními proto nechyběly knihy jako Power of Full Engagement o hospodaření s energií, katastrofická Our Final Invention o umělé inteligenci, pozitivní How to Create a Mind nebo kniha, kterou doporučoval i Bill Gates Obsahuji davy.

Výběr knihy měsíce nakonec ale padl na knihu francouzské pediatričky Catherine Guegeun Cesta ke šťastnému dětství. Přestože se může zdát, že do předchozího výběru tato kniha nezapadá, Martin Ruman má pro tento výběr doma přibližně rok malé vysvětlení.

I proto ho začalo zajímat, jak při výchově dítěte postupovat a zda emotivní výchova, pro kterou se se ženou rozhodli, je tím správným řešením. Nakonec mu kniha dala do problematiky daleko hlubší vhled a našel v ní i poznatky, které mu přijdou vhod i při práci, která je spojena se vzděláváním.

„V knihách o výchově dětí zjistíte, co dělat a co nedělat, ale už se tolik nedozvíte, proč tomu tak je. Tahle knížka vysvětluje proč a je postavena na aktuálních poznatcích neurovědy o tom, jak se vytváří lidský mozek už od prenatálního období.“
Martin Ruman

Právě toto spojení s neurovědou je důvodem, proč je kniha jedinečná a pomáhá rozumět dětskému vývoji nejen po fyzické, ale především po psychologické stránce. „Přijde mi krásné, že se v knížce mluví o věcech typu jak vzniká emocionalita, jak se tvoří vztah člověka sám k sobě nebo jak se na neurofyziologické úrovni vytváří kapacita pro vztahy k druhým lidem,“ vysvětluje Ruman.

KNIHA MĚSÍCE PROSINCE: ČEHO PŘED SMRTÍ NEJVÍCE LITUJEME

Prosincovou knihu vybrala Radka Horáková. Do konce roku si můžete audioknihu objednat s 30% slevou. Stačí při objednávce zadat kód RBAUDIO.

Přesně tato témata řeší Ruman i ve vzdělávání a díky knize si uvědomuje, že někdy je pozdě je řešit až v dospělosti. „Proto mi dává větší smysl zaměřit se na to, jak ovlivňujeme nové lidi, kteří přichází na svět mezi nás,“ vysvětluje. Proto by knihu nedoporučil jen rodičům nebo těm, kteří se na tuto úlohu chystají, ale i učitelům nebo těm, které zajímá, proč nejsou všichni lidé stejní a v jaké chvíli toto odlišení vzniká .

„Je dobré rozumět tomu, že si lidé v době, kdy byli malí, prošli rozdílnými zkušenostmi a později v životě pro ně může být těžké něco změnit.“
Martin Ruman

To je přesně to ujištění, se kterým, když budou lidé nebo učitelé počítat, ušetří si do budoucna spoustu problémů a všichni naopak budou mít lepší pocit z mezilidských vztahů.

Pokud vás téma knihy zaujalo a chtěli byste se dozvědět víc, podívejte se na krátké video, ve kterém ji Martin Ruman představuje.

Rádi byste si knihu přečetli? Pořiďte si ji v papírové podobě.


Kam dál?

Nechte se inspirovat také výběrem knih dalších členů sítě Red Button.

Petr Beneš: Biologie je důležitá, určuje nás ale kultura

Každý měsíc vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu měsíce. Listopadovou knihu, která poodhaluje odpovědi na základní otázky týkající se vývoje lidstva a kultury, vybral Petr Beneš. O…

Kniha měsíce: Petr „Jezevec“ Pouchlý na srpen doporučuje Podivína

Každý měsíc vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu měsíce. Srpnový tip vybral Petr Pouchlý, jinak známý také jako Jezevec, z firmy Court of Moravia. Vybranou knihu označuje za kultovn…

Nepřehlédněte

Data Talk: Petr Nemeth (Dataddo)

Data Talk: Martina Gelnerová (Apify)

20 let s Facebookem

Data Talk: Ivo Pleva a Michal Bočvarov (Dopravní podnik Ostrava)