Radka Horáková: Důležitá životní témata neřešíme, pak toho často litujeme

Každý měsíc vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu měsíce. Knihu na prosinec zabývající se myšlenkami, které se lidem honí hlavou ve finálních momentech života, vybrala Radka Horáková. O jakou knihu jde? Víc vám prozradí text článku a sama Radka Horáková ve videu.

Prosinec je obdobím, kdy často reflektujeme nejen uplynulý rok, ale také promýšlíme, čeho bychom v tom následujícím chtěli dosáhnout. Kniha od australské písničkářky Bronnie Ware, která za svůj život vyzkoušela mnoho profesí, je podobnou reflexí, jen nás místo konce roku zavede až na konečnou fázi života, kdy lidé pohlíží na uplynulý život z jiné perspektivy.

Autorka knihy strávila v roli zdravotní sestry několik let na paliativní péči, kde se starala o pacienty, kterým zbývalo méně než 12 týdnů života. Ti s ní často sdíleli příběhy ze svých životů, své úspěchy, ale také momenty a činy, kterých nejvíce litují. „Po osmi letech si uvědomila, že v těch příbězích se některá témata neustále opakují,“ říká o knize Radka Horáková. Pět nejčastějších lítostí Ware sepsala do článku, který uveřejnila na svém blogu. Milionové návštěvy ji přiměly sepsání celé knihy.

Životní rozhodnutí, kterých lidé na smrtelné posteli nejvíce řeší, se ani vzdáleně nepřibližují lítosti nad tím, že někdo nestihl skočit bungee jumping nebo si udělal tetování. Naopak lidé nejčastěji litují věcí, které sice stejně jako tetování a extrémní zážitky mohou ovlivnit, ale neudělali to, protože si mysleli, že na jejich řešení mají čas. „Pro mě to byl zajímavý moment uvědomění,“ říká Horáková.

„Kniha mě donutila se zastavit a udělat si osobní revizi toho, jak to mám já.“
Radka Horáková o knize Čeho před smrtí nejvíce litujeme

„Často se tam píše o tématech, jako jsou kvalitní vztahy. Je to kniha o odvaze a o tom, jak být otevřený a upřímný. To jsou témata, o kterých víme, že jsou důležitá, ale často nám jenom někde daleko v mysli běhají a člověk se jim nechce postavit,“ popisuje největší přínos knihy Horáková.

KNIHA MĚSÍCE LISTOPADU: SAPIENS

Listopadové knižní doporučení vybral Petr Beneš. Audioknihu Sapiens navíc můžete získat se slevou 30 %. Stačí při objednávce zadat kód RBSAPIENS.

Právě proto by Horáková doporučila knihu každému, kdo jednou nechce podobně litovat toho, co neudělal nebo na co se v životě nezaměřil a obecně všem, kteří chtějí žít naplněný život a být vzorem pro své děti a okolí.

„Dala mi motivaci a podporu, že má smysl žít život v duchu nějakých hodnot, které vychází spíš ze srdce než z hlavy, a myslím, že všechno, co mě v ní oslovilo, používám v každodenním životě. Jak osobním, tak v práci.“
Radka Horáková o knize Čeho před smrtí nejvíce litujeme

Své si v knize a jejím tématu proto najdou i lidé, kteří chtějí profesně růst. „V businessu to může pomoci v oblasti leadershipu, vztahů a celé oblasti firemní kultury. Každý si v tom najde svoje,“ popisuje další z výhod Horáková.

Pokud vás téma knihy zaujalo a chtěli byste se dozvědět víc, podívejte se na krátké video, ve kterém ji Radka Horáková představuje. Pod videem najdete také odkaz na web, kde si audioknihu se slevou zakoupit.

Zaujala vás kniha? Nabízíme vám 30% slevu na audioknihu, stačí při objednávce zadat kód RBAUDIO.


Kam dál?

Nechte se inspirovat také výběrem knih dalších členů sítě Red Button.

Petr Beneš: Biologie je důležitá, určuje nás ale kultura

Každý měsíc vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu měsíce. Listopadovou knihu, která poodhaluje odpovědi na základní otázky týkající se vývoje lidstva a kultury, vybral Petr Beneš. O…

Tino Hrnčiar: Načasování a píle vás mohou dostat na vrchol

Každý měsíc vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu měsíce. Říjnový tip pochází od Tina Hrnčiara, který vybral knihu hledající důvod úspěchu lidí, kteří tvoří elitu, a popisuje okolnos…