Miloš Říha (Šípek): Skauting pomáhá najít v životě smysl

Obsah přednášky v rámci snídaní Brain&Breakfast, kterou měl začátkem léta Miloš Říha, přímo vyzýval k letnímu dobrodružství. Miloš Říha, jinak také Šípek, přišel totiž představit skauta a dobrodružství, které s sebou tato zkušenost nese. Jeho přednášku si ale užijete i na začátku podzimu, protože Říha popisoval také hodnoty, které bývalí skauti později dokáží využít při hledání zaměstnání.

Nejoblíbenější příběhy, které si Miloš Říha jako dítě četl, prožívala pětice chlapců, které jejich autor Jaroslav Foglar pojmenoval Rychlé šípy. Proto když nastoupil do skauta a přišla řeč na přezdívku, vybral si takovou, která mu jeho hrdiny připomínala – Šípek.

U skauta vydržel až do dospělosti, kdy se přes vedoucího a instruktora vypracoval až do pozice ředitele Skautského institutu, který sídlí v Praze na Staroměstském náměstí. „Smyslem téhle platformy je propojovat lidi. Naší ambicí je vytvářet prostor, kde se skauting potkává s veřejností, kde se řeší současná témata a kde může být skauting pro veřejnost inspirativní,“ uvedl. To v praxi vypadá například tak, že celý institut pořádá měsíčně po celé republice až 100 akcí pro veřejnost.

„Skauting je zajímavý v tom, že je to organizace, která je spojená hodnotami a která působí ve všech regionech České republiky, včetně těch, o kterých se mluví jako o vyloučených.“
Miloš Říha (Šípek)

Skauting se od doby svého založení rozšířit téměř po celé planetě. To je jen důkazem toho, že skauting je společenským fenoménem. Přitom začal víceméně náhodou, když bývalý voják Lord Robert Baden-Powell před více než 100 lety uvěřil, že i mladí lidé dokáží převzat odpovědnost. „Lord Baden-Powell našel odpověď na potřeby tehdejších dětí ve věku deset až patnáct let. V době, kdy něco jako dětství úplně neexistovalo a děti byly považované za mladé dospělé. On vycítil, že tím, jak se mění společnost, se vyvíjí nová životní fáze,“ líčí začátky skautingu Šípek.

České a slovenské děti se přidaly záhy a například pomohly rozběhnout první československou poštu. „První kurýři československé pošty byli skauti. Oni už tehdy v roce 1918 byli schopní naskočit v tom momentu, kdy to bylo třeba do služby státu a zorganizovali první poštu,“ říká Říha.

Snaha pomáhat a převzít zodpovědnost je jen jedna z vlastností, které děti ve skautu získají. Cílem je hlavně to, aby se děti učili samovolně, že si různé úkony samy vyzkouší. „Rolí dospělých je vytvářet maximálně bezpečné prostředí, ať už psychické nebo fyzické, a zároveň vytvářet prostředí, ve kterém si děti mohou maximum věci vyzkoušet na vlastní kůži,“ popisuje.

„Skauting by měl vést lidi k tomu, aby dokázali prožít úspěšný naplněný život, tak aby v něm dokázali pocítit smysl.“
Miloš Říha (Šípek)

Díky tomu se děti a mladí dospělí naučí například pracovat v týmu a nebát se výzev. Přirozeně se tak naučí zkušenostem, které náboráři oceňují.

Zaujalo?

Záznam celé snídaně s Milošem Říhou si můžete pustit z videozáznamu nebo jako podcast:

B&B: Skauting, století dobrodružství a zápasů

B&B: Skauting, století dobrodružství a zápasů

Skauting jako výchovné hnutí existuje více než 100 let. Má velkou tradici a zároveň je schopno se intenzivně rozvíjet, hledat nové přístupy k výchově a vzdělávání. Existuje takřka ve všech zemích světa a svý…


Kam dál?

Jak dál se mohou děti rozvíjet? Například účastí v programu DofE →

Nebo poznejte původ a příběh snídaní Brain&Breakfast v nejnovější případovce →

Roman Stupka a Jiří Zrůst: Se vzděláním musíme mladým pomáhat

Červnová snídaně Brain & Breakfast se v mnohém tradičnímu konceptu vymykala. Místo jednoho odborníka stáli na pódiu hned dva – Roman Stupka a Jiří Zrůst, kterého Stupka zpovídal. A místo popisu své ce…

Brain&Breakfast, inspirace do všech koutů republiky

Každý měsíc si pozveme zajímavého hosta, který něco zažil, něco dokázal, něčemu rozumí nebo se za svůj život něčemu naučil. Prostě hosta, který má co sdílet. Jeho přednášku a následnou diskuzi natáčím…