Mladí lidé spadli během covidu do apatie, říká Martin Holečko. Inspiraci jim chce vrátit konferencí Future Port Youth

Martin Holečko je muž mnoha rolí. V 90. letech spoluzaložil společnost Etnetera Group, deset let cestoval po světě, vyznává buddhismus a v posledních letech se věnoval hlavně technologické konferenci Future Port Prague, kterou od roku 2017 pořádá. Protože ji ale chce dělat fyzicky, minulý rok se nekonala a jinak tomu není ani letos. V mezičase ale v jeho hlavě vydestilovala nová myšlenka.

Během pandemie si všiml jedné konkrétní skupiny lidí – studentů a obecně mladých mezi 16 a 26 lety – a toho, že značná část z nich kvůli pandemii koronaviru propadla pesimismu a apatii. Vznikla tak konference s názvem Future Port Youth, se kterou chce Martin Holečko dodat inspiraci do škol a univerzit po celé Evropě. Koná se již 11. listopadu a CzechCrunch je jejím hlavním mediálním partnerem.

Při svých cestách po světě si šestačtyřicetiletý podnikatel prý často všímal, že ať už je kdekoliv, mladí lidé mají obecný hlad po poznání, jsou zvědaví a tak nějak vše je zajímá. Jsou to podle něj přitom právě tyto kvality, které tvoří zárodek inovací. Protože už dříve začal některé studenty i osobně mentorovat, s příchodem loňského března si všiml změn.

„Pozoroval jsem, jak některým mladým lidem postupně mizí nadšení, ubývá energie a chuť něco dělat. Celkově se jim posunulo vnímání světa a budoucnosti směrem k horšímu. Byly to první momenty, kdy jsem si řekl, že by bylo třeba ukázat studentům i pozitivní vizi,“ vypráví Holečko.