Nezažil jsem, aby někdo hejtoval férovost

Muž, který hýbe českým HR světem. Má myšlenky, má vize, mluví o hodnotách a snaží se o tom jen nekecat. Založil Cocumu, portál, kde firmy ukazují, co jinde není vidět –⁠ jak se u nich lidé cítí. Petr Skondrojanis.

Jsou si lidé na pracovním trhu rovni?

Nejsou. A je otázka, jestli v blízké době budou. Samotné nastavení trhu není rovné. Ženy berou míň peněz než chlapi, většina firem není přizpůsobená pro handicapované, v centrále sedí Češi a provozy jsou plné ukrajinských dělníků.

Co mohou pro větší rovnost udělat běžní HR manažeři a kde jsou její limity?

Je hrozně dobré usilovat o férovost, nenazýval bych to rovností, rovnost je silné slovo a rovnostářství je socialistické slovo. Ale aby podmínky byly férové. Nezažil jsem, aby někdo hejtoval férovost. Takže na tom se shodneme. Když o to budeme usilovat, už jen usilováním se můžeme posouvat dál. A to by měli dělat HR manažeři. Mít náhled, kde to férové není a přitom být stále na straně byznysu. Dělám s fabrikami kolem Prahy a tam máte ten rozdíl: manažer bere 120 000 Kč, dělník ve výrobě 35 000 Kč a je to v pořádku, od manažera se chce větší zodpovědnost. Ale je to zároveň v nepořádku. Zažil jsem, jak v krizi museli snížit mzdy a když snížíte mzdu dělníkovi o stejnou částku jako manažerovi, je to markantní. Celé století byli lidé jenom zdroje. Ve firmách se nemluvilo o emocích. Práce je práce a v ní se nepíská. Mám rád koncept, kdy se HR snaží zničit samo sebe tím, že předá jemu vyhrazené kompetence jednotlivým lidem. Mám rád HR měkké aspekty v leadershipu a vůbec firemní kulturu.

Proč je zapojování odlišností dobrý směr? Jednou větou.

Protože rozmanitost je vždycky lepší než rigidita a příroda je rozmanitá.

Nepřehlédněte