O principech svobodné firmy se 70 % hendikepovaných

Leoš Jiřele pracuje již 15 let na plný úvazek ve výrobním družstvu Solea. To se od konkurence liší tím, že sedmdesát procent zaměstnanců je hendikepovaných. O specifikách práce s lidmi s různými potřebami, i o tom, jak stát takovým podnikům pomáhá, bude dnes v podcastu Na vlně podnikání mluvit s Danem Tržilem.

Výrobní družstvo Solea existuje již 19 let. Firmu založil otec Leoše Jiřeleho a pracují zde z velké části lidé s různým postižením, či nemocí. Kdo by si ale představoval chráněnou dílnu, bude zklamán. V Solee probíhá náročný výrobní proces, devadesát procent odbytu pro firmu zajišťuje automobilový průmysl, který je pedant, když přijde na detaily.

Leoš Jiřele dnes popíše, jaká jsou specifika práce s postiženými lidmi. „Mezi lidmi s hendikepem jsou mraky šikovných lidí,“ říká Jiřele. Popíše, jak se liší podnikání ve firmě, která se snaží vyjít vstříc lidem s různými komplikacemi a jak dosáhne toho, aby naplno projevili svůj potenciál. Ve firmě pracují lidé na vozíku, či s mentálním postižením. Práci zde ale našli i lidé s onkologickým onemocněním, lupénkou, či těžkou epilepsií.

V rozhovoru s Leošem Jiřelem se ještě dozvíte:

  • Čím se liší firma, kde 70% ze 140 zaměstnanců trpí postižením
  • Jak zaměstnanci Soley zvládají stres, či běžné nemoci
  • Jak stát pomáhá firmám, které vychází vstříc zaměstnancům s postižením
  • Jak firma dosahuje rovnováhy mezi svobodou a odpovědností u zaměstnanců