ROZDÍLOVÍ HRÁČI

Tento pojem je často používaný ve sportu. V businessu jsem se zatím setkal s áčkovými hráči, ale s pojmem rozdílový hráč teprve minulý týden. Označovali je jako x10 Players (krát deset).

Už jsem měl tu čest se s takovými lidmi několikrát setkat a mám to štěstí, že jsou někteří součástí sítě. Jsou to lidé, kteří jsou schopni v různých oblastech udělat mnohem více než jiní. Jako by měli nějakou páku, díky které se jejich vložená energie nějak záhadně násobí.

Vybaví se Vám někdo konkrétní z Vašeho okolí? A jedním dechem se ptám, zda existuje oblast, ve které se tak cítíte vy sami.

Rád bych blíže prozkoumal, jestli najdeme nějaké společné rysy, které je dělá tak výjimečnými. Nejdůležitější otázka pro mě je, zda se to dá replikovat? Je celkem zřejmé, jak performuje takový hráč. Může to být třeba obchodník, který nosí do firmy výrazně více než ostatní, ale vidím profese jako je třeba učitel, číšník, lékař nebo CEO firmy.

Klíčové charakteristiky, kterých si všímám, jsou disciplína, sebevědomí, odhodlání, motivace, radost, lehkost, energie, posouvání sebe i ostatních a vlastně hranic toho, co je možné. Nepředstavuji si hned Guinessovu knihu rekordů, ale něco, co si většina lidí nedokáže v danou chvíli představit.

Pak jsem se zamyslel nad tím, jak by měl vypadat x10 team a jestli musí být nutně složený z x10 players. Zavedlo mě to k úvahám, co dělá dobrý tým týmem, a také, že to pro mě nejsou jen výsledky, ale i vztahy. Znám třeba rozdílového hráče, který umí vytvářet a pracovat s týmy, což mě vrací zpět ke sportu. Zamyslel jsem se nad tím, že existují x10 trenéři, kteří jsou schopni z hráčů udělat ty rozdílové nebo poskládat tým tak, že exceluje, a dokáží porazit papírově daleko silnější tým.

A co x10 prostředí v podobě třeba prestižních univerzit. Takové prostředí je vytvořeno a designováno přesně proto, aby podporovalo rozdílové hráče a vytvářelo i z ostatních minimálně ty áčkové.

Přemýšlím nad ingrediencemi, co takové prostředí musí splňovat.Zatím mi vychází skvělí učitelé, respektive dobře nadesignovaný učící se proces a systém. Dále peer preasure, tedy velká koncentrace opravdu skvělých lidí. Jistě je tu jejich ochota si pomáhat a sdílet své zkušenosti a také finance, aby mohli zkoušet nové věci a nebáli se dělat chyby a experimentovali. Napadá mě taky něco jako atmosféra a bezpečí, kde se cítíte vítaný a jako doma.

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza