S KŮŽÍ NA TRH A IMPOSTER SYNDROM

Často se stává, že žijeme v nějaké představě. Bublině, kde platí naše pravidla a principy, kde prostě vidíme svět svou optikou. Mám sice někdy pocit, že jsem schopen ohýbat realitu podle vize, kterou tak jasně vidím, ale má to háček. Pokud totiž popírám nebo vytěsňuji realitu kolem, může to být cesta do pekla.

Ve všech příručkách o inovacích, které jsem kdy studoval, se píše, abychom sbírali zpětnou vazbu a data od zákazníků.

Tohle se lehko řekne, ale hůř se to dělá. Není moc příjemné slyšet, že něco na mém miminku (čti já, můj produkt nebo služba) není v pořádku a že třeba nebude skvělé tak, jak jsem si vysnil.

Problém vidím ve strachu, že nejsem dost dobrý nebo dobrá a také ve strachu z prasknutí té mé bublinky. Tenhle strach nás blokuje dát věci v šanc.

Už jsem párkrát psal o tom, že se raději dívám lidem do kalendáře a za co utrácejí, namísto poslouchání o jejich hodnotách a prioritách. Myslím si, že ověření myšlenky by nemělo stát jen na tom, že mi to lidé potvrzují slovy, ale spíše činy.

Úplně nejlepší ověření je, když prostě a jednoduše vytáhnou peníze z kapsy nebo mají v kalendáři alokovaný dostatek času. Ze zkušenosti vidím, že peníze jsou opravdu tím nejlepším způsobem pro ověření myšlenky.

My si ale říkat o peníze neumíme. Nevím, kde a jak to vzniklo, ale vidím, když se lidé často podceňují, ošívají se nebo raději mlčí. Je třeba se odhodlat a prostě skočit do neznáma a jít s kůží na trh.

Inovace, jinakost a nové přístupy chtějí odolnost a odvahu. Někdy se stačí jen hluboce nadechnout a prostě do zkusit. Třeba to nevyjde, ale vždy litujeme spíše věcí, které jsme neudělali než těch, které jsme zkusili. Je o tom skvělá kniha od Bronnie Ware.

Neúspěch bolí. Podle mě člověka netvoří pády, ale to, když umí zase vstát na nohy a pokračovat dál. Jako bájný pták Fénix.


Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza