Sabbatical: 7 věcí, na které se připravit

Pokud jste ještě neslyšeli označení Sabbatical, jedná se o neplacené volno, které typicky trvá několik měsíců. Obvykle si jej berete, když se cítíte vyčerpaní prací nebo životem a potřebujete si prostě udělat od všeho prázdniny, přijít na jiné myšlenky, udělat si pořádek v hlavě a znovu se zrestartovat.

Jestli nemáte se Sabbaticalem předchozí zkušenosti a zrovna o něm uvažujete, zde je několik bodů, které jsem odpozorovala a na které může být užitečné se připravit:

Vezměte si Sabbatical určitě na déle než 1 měsíc

Ač se to nezdá, měsíc je na zhojení velkého vyčerpání či rovnou vyhoření příliš krátká doba a jakmile se po měsíci vrátíte zpět do denního kolotoče, semele vás to do pár týdnů znovu. Pokud má Sabbatical odvést svou ozdravnou práci, měl by podle mých zkušeností trvat alespoň 3 měsíce, ideálně déle.

Nestihnete toho ani zdaleka tolik, kolik si myslíte

Zapomeňte na jakákoliv očekávání toho, že budete mít spoustu volného času, takže stihnete vše, na co jste doposud neměli prostor. To se nestane. Uvidíte, že jakmile zpomalíte, vaše tělo bude chtít zevlit a vy s tím nic neuděláte. Dokud si neodpočine - a to může trvat i několik měsíců - nebudete ničeho kloudného schopní.

Nejprve vám možná bude zpomalení nepříjemné

Byli jste zvyklí jet na dopaminové vlně, odškrtávat si za den spoustu úkolů, potkávat se s lidmi, být produktivní a cítit se užiteční. A teď se jen týdny poflakujete, dny se táhnou a vy si připadáte "k ničemu". Přijměte to. Vaším hlavním úkolem je si odpočinout. Užijte si, že nic nemusíte a neza*írejte si hlavu výčitkami, že jste nic neudělali - tím jen celý ozdravný proces prodlužujete.