SAMOTA

Samota a sociální izolace je obrovským problémem zejména v souvislosti se stárnoucí populací. S lockdownem, ale velmi silně zasáhla i do jiných skupin. Děti byly bez svých kamarádů, mohli jsme se setkávat jen online. Neměli jsme častokrát možnost třeba jen na chvíli odejít z domu za svými známými a kamarády, aby se vyčistil doma vzduch, abychom si vzájemně od sebe odpočinuli a v konečném důsledku se na sebe zase těšili.

Řešením tohoto obrovského problému, který se už netýká jen seniorů, tak mohou v budoucnu být podobné komory jako ve filmu Počátek, kde lidé připojení k virtuálním světům vlastně už žijí svůj život v jiné realitě.

Kdo by nechtěl být slavný, bohatý a mít vše, po čem touží? Samozřejmě se bavím o sci-fi žánru, ale některé filmy a knihy nám mohou dát nahlédnout, jak může vypadat budoucnost. Silným momentem, který jsem si opravdu hodněkrát emočně prožil, je scéna v Avataru, kde se Jake poprvé proběhne se svým Avatarem. Ten moment, když ucítí hlínu ve svých nohách.

A samozřejmě nemohu nevzpomenout na mou oblíbenou scénu z filmu Matrix, kdy se Cypher domlouvá s agentem Smithem o svém návratu do Matrixu, protože je pro něj realita nesnesitelná.

Individuálně vnímaná nesnesitelná a frustrující realita nám přináší mnoho zlého. Plodí populismus, rozděluje společnost a obrovsky rozevírá nůžky.

Existují také situace, kdy jsou lidé obklopeni mnoha dalšími, a přesto se cítí hodně sami. Honza Bubeník mi při jedné diskuzi kdysi řekl, že na špici hodně fouká. Lidé, kteří vedou nebo vlastní firmu, častokrát nemají s kým probrat své problémy a trápení a také bývají sami. Stejně jsou na tom i vizionáři a umělci, kterým svět prostě nerozumí, protože se na něj dívá jinou optikou, a to také plodí samotu.

Protože ale platí, že jed i lék rozlišuje jen dávkování, má samota i svá pozitiva.

První pozitivum samoty jsem už načrtl na začátku. Pokud vyjedu někam na cesty, začne mi má rodina hodně chybět a moc se na ně potom těším. Ty absence jsou něco jako půsty, které vedou k lepšímu zážitku z jídla, a tak beru, že se i vztahy mohou drobnou absencí zlepšovat.

Pak tu máme hlubokou práci a to je vlastně i důvod, proč pracuji tak brzy ráno. Jsem schopen dělat věci, které po vzbuzení celého světa už prakticky nejsou možné. Vím, že to někteří lidé řeší v noci, ale já jsem rozhodně skřivan.

Samota a ticho vedou také ke zklidnění a k možnosti přemýšlení a odstupu. Samota pomáhá si věci dobře promyslet, procítit a třeba se vyrovnat s nějakou hlubokou situací.

Mít partu lidí, kteří jsou na stejné vlně a prostředí, které mě nenechá ve štychu a nabídne ucho, rameno, stimulující diskuzi nebo pomoc v tom nejširším slova smyslu je dar.

Člověk je holt tvor společenský.

Red Button rulez!

A co děláte vy, když se cítíte sami?

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza