Spousta lidí žije v digitálních ghettech, říká o rozdělené společnosti Jindříšek

Je jedno, jestli prodáváte jogurt nebo prezidentského kandidáta. U obojího fungují stejná pravidla a musí se to umět, tvrdí jeden z nejzkušenějších českých digitálních marketérů Tomáš Jindříšek. Přinášíme ukázku velkého rozhovoru z aktuálního čísla tištěného Finmagu.

Digitální marketing se podle Tomáše Jindříška řídí daty, je to věda a umění zaujmout a vyprávět příběhy. Lidé dnes chtějí slyšet o hodnotách, ale zároveň chtějí, aby sdělení bylo přitažlivé a technicky dokonalé. To umějí dobře producenti fake news, ale i s jejich publikem se podle Jindříška dá a hlavně má diskutovat.

„Musíme s lidmi vést dialog a přemýšlet, co je pro ně důležité, hledat jazyk, jakým to udělat, a hlavně nebýt arogantní. Češi speciálně, a na to máme i výzkumy, nesnáší mentorský přístup, nic pro ně není autorita,“ vysvětluje v rozhovoru vedoucí partner marketingové skupiny Digital First Marketing Group (DFMG).

Žijeme v postfaktické době, kdy i všechny vědecké důkazy jsou druh náboženství.
Tomáš Jindříšek

K čemu slouží digitální marketing?

Mezi marketingem a digitálním marketingem už je skoro rovnítko. Vždycky přijde něco nového a stane se to obvyklým. Já jsem se toho chytil zhruba před dvaceti lety, byl to nový trend a říkalo se tomu tehdy online marketing. Všichni ostatní dělali televizní kampaně s co největším zásahem a měli na to velký rozpočet. Tohle byla alternativa. Měli jsme komunitu pár lidí, kteří to uměli, vývojáři internetových věcí, ale i třeba Taťána le Moigne z Googlu.

Dneska je to hlavní proud, každý už s digitálním marketingem pracuje. Je součástí všeho, ale zároveň musíme pracovat i s tradičními disciplínami, stále tu máme televizi nebo inzeráty v tisku. Ovšem liberalizace digitálního prostředí, sociální sítě a nástroje výkonnostního marketingu vedly k tomu, že každý dnes může uspět. Záleží na tom, jak chytře to dělá, a už ne tolik na velikosti rozpočtu. Žijeme v hybridním světě, většina kampaní se dělá hybridně.