#Tip 10 - Společně nezastihnutelní

Znáte ten pocit, kdy práce jde od ruky skoro sama, baví vás to, čas plyne aniž byste o něm věděli... jste ve flow... A pak najednou někdo volá, ozve se notifikace z Instagramu, přijde kolega s dotazem, nebo zasvítí ikonka firemního chatu... a flow je pryč!

Flow je stav, kdy je člověk nejvíc produktivní. Zároveň jde o citlivou věc, která je velmi snadno narušena okolím. A je jedno, jestli je člověk v open office nebo doma na HO. Jestli je vyrušení offline nebo online. Trvá dalších klidně až 30 minut než se člověk do flow znovu vrátí.

Delší bloky bez vyrušení, kdy se člověk může ponořit do práce, jsou dneska spíš vzácností. A lidem i týmům chybí.

Tady je pár návrhů, jak alespoň částečně vrátit hlubokou práci do života týmů:

  • Určete si alespoň jeden fixní den v týdnu bez meetingů. Schůzky jsou nekonečné téma efektivní spolupráce. Často je jich zbytečně moc, jsou delší než by mohly být, jsou na nich lidé, kteří tam být nemusí. Experimentujte. Třeba den v týdnu bez schůzek pomůže nejen hluboké práci, ale i zefektivnit meetingy.
  • Určete si alespoň jeden fixní půl den v týdnu a všichni vypněte notifikace. Jak na počítači tak na telefonu. V týmu si v tu dobu nepište a nevolejte. Na iOS i Android jde nastavit konkrétní lidi, kteří se nastavením “Nerušit” provolají. Hodí se pro rodinu, šéfa.. Ale pozor i tohle jsou potenciální vytrhnutí z flow. Vážně to nejde celé vypnout ani na půl den?
  • Zaveďte pravidlo, že se můžete kolegů během dopoledne bez ohlášení na něco zeptat pouze v jedné půl hodině - například od 11:00 do 11:30. Zbytek času můžete napsat zprávu, ale osobně nemůžete nikoho oslovit a vyrušovat ho od jeho práce. Dopoledne má člověk ještě nevyčerpanou kognitivní kapacitu a udělá nejvíc práce. Škoda o to častým vyrušováním přijít.
  • Vytvořte si kartičku, kterou když umístíte na počítač, ostatní ví, že jste ve flow a že vás nemohou vyrušovat. Jako na obrázku. Pozor - nezneužívat!

Ještě bonus pro jednotlivce - Máte nutkání sáhnout na telefon? Udělejte místo toho 3 hluboké nádechy a výdechy. Ne, za těch 15 minut (často i míň) od poslední kontroly se vážně nic nového nestalo.. Trénujte svojí roztěkanou mysl na to, aby se delší dobu uměla soustředit na jednu věc. S tímhle teď hodně bojuju a nastavit si alternativu kontroly telefonu, třeba v podobně dýchání, alespoň trochu pomáhá.

Pokud byste chtěli jít víc do hloubky, skvělé knížky jsou třeba Hluboká práce a Digitální minimalismus od Cala Newporta. Nebo Kdy od Daniela Pinka o správném načasování aktivit.

Hluboká práce jednotlivců je nezbytný předpoklad efektivní týmové spolupráce. Pokud chcete tým zároveň i víc propojit,, pořiďte si Workshop Box, sadu 8 rozvojových workshopů bez potřeby externího facilitátora.

Zdroj: Woohoo Inc.

P.S.: Podívejte se na:

#Tip 1 - 5 týmových dysfunkcí

#Tip 2 - 10 společných věcí

#Tip 3 - Smysl v práci

#Tip 4 - Darovací setkání

#Tip 5 - Světový den dárců krve

#Tip 6 - Semafor nálady

#Tip 7 - Klíčové momenty

#Tip 8 - Stěna z pohlednic

#Tip 9 - Páteční zpětná vazba