#Tip 4 - Darovací setkání

Kolikrát v životě se vám stalo, že jste řešili zapeklitý problém, svěřili jste se s ním druhému člověku... a on vám řekl jednoduché řešení, nebo položil tu správnou otázku? Na podobném principu jsou založena "darovací setkání" od oblíbeného profesora z Wharton School of Business Adama Granta. Darovací setkání urychlují proces řešení problémů a pomáhají všem zúčastněným.

Jak na to?

  1. Naplánujte si s týmem společný čas - 5min x počet členů týmu.
  2. Každého (kdo chce) pak pozvěte dopředu, aby ostatním popsal, co potřebuje nebo řeší.
  3. Všichni ostatní se zamyslí, jak mohou tazateli s jeho přáním pomoci - propojením s někým relevantním, darem něčeho nepotřebného, radou, která správně nasměruje nebo prostě čímkoliv jiným, co může být užitečné.
  4. Po chvilce na zamyšlení tazateli postupně sdělí, co je napadlo (pokud je to větší skupinka, lze postřehy napsat).

Jde o jedno z oblíbených cvičení, které Grant ve svých přednáškách dělá se studenty, s často nečekanými přínosy pro zúčastněné.

Pokud děláte s týmem pravidelné stand-upy, toto máte už dávno podchycené. Můžete to však jednorázově vyzkoušet rozšířit na více týmů / oddělení / celou firmu. Pokud stand-upy neděláte, může být takové cvičení velmi užitečné i pro tým.

Při organizaci takového setkání je dobré pamatovat:

  • Jak to předem “prodat” kolegům
  • Jak podpořit diverzitu skupiny a tedy získat vyšší potenciální dopad setkání
  • Kdo bude facilitátor / moderátor
  • Kolik času budete potřebovat
  • Vhodné místo

Nad rámec této aktivity může být užitečné i zamyšlení nad tím, kolik máte v týmu “givers” a “takers” (dárců a příjemců). Více o tom u Adama Granta buď v knize Dávat a brát nebo v tomto TED talku.

Tato jednoduchá aktivita může pomoci. Pokud chcete jít více do hloubky nastartovat týmovou efektivitu, pořiďte si Workshop Box, sadu 8 rozvojových workshopů bez potřeby externího facilitátora.

Zdroj: Tip od Adama Granta, text článku ve spolupráci s @Klára Škvorová

P.S.: Podívejte se na:

#Tip 1 - 5 týmových dysfunkcí

#Tip 2 - 10 společných věcí

#Tip 3 - Smysl v práci