TIP Davida Vrby #008: „Ten je divnej!“

„Ten je divnej” => Toho vyhodím. Dává vám to 100% smysl?

Určitě se vám to stalo. Nastoupili jste do nové pozice, seznamujete se s lidmi ve vašem týmu… a někdo vám prostě přijde divný. Jste BOSS, tak si řeknete, že dáte prostor vaší intuici a prostě toho divného chlapíka (může to být i žena :) vyhodíte.

Ale pozor! Někdy se vyplatí vyčkat. Někdy stojí za to se trochu víc soustředit a toho, kdo se vám zdá na první pohled divný, vyslechnout. Věnovat mu/jí více času. Možná vás to překvapí. A možná i zaskočí.

Uvědomíte si, jakou chybu byste udělali, kdybyste provedli tzv. „tlustý řez“, jak by toto řešení situace nazval Daniel Kahneman, nositel Nobelovy ceny, který podobné situace popsal v knize (kterou moc doporučuji) Myšlení rychlé a pomalé.

Někdy se vyplatí poslouchat intuici a dát na motýly v břiše. Někdy ne.

Ptáte se, jak poznat kdy ano a kdy ne? Kdybych to věděl, budu asi taky nositel Nobelovy ceny. Jednu věc však vím. Vždy čekám aspoň na dojmy dva nebo tři. (Dojmy z různých situací. A hlavně z těch, kdy se daná osoba cítí bezpečně.)

Pokud mám stále pocit, že je daný člověk prostě „misfit“, tak to řeším. Pokud však zjistím, že je jen trochu jiný, tak je to jenom dobře pro diverzitu.

Takže dvakrát měřte, jednou řežte. Platí to i pro vaše manažerská rozhodnutí.

David

Nepřehlédněte