TIP Davida Vrby #009: Transparentnost nade vše!

Transparentnost nade vše!

Spousta šéfů, které znám, si to stále nemyslí. Informace si chrání ve strachu, že by je někdo zneužil. Jednou jsem dokonce slyšel majitele firmy, který tvrdil, že lidem nevysvětluje strategii a vizi, protože by to nepochopili. Co to asi bylo za strategii!

Jsem přesvědčen, že by se lidem mělo říkat snad úplně všechno. Jasně, vždy existují jistá omezení. Fakt, že firma chystá akvizici, se všem říkat nedá, ale toho, co se říkat dá a má, je určitě víc než 90 %.

Jednou jsem letěl letadlem z Amsterdamu a pilot suše zahlásil něco ve smyslu: „Posádko, okamžitě se usaďte.“ Poté jsme proletěli snad nejhorší turbulencí, kterou jsem za 15 let velmi aktivního korporátního létání zažil. Přistáli jsme hladce. Pilot nic nevysvětlil, nic dalšího neřekl.

No a tak, jak jsem se cítil já v tom letadle, se cítí lidé, když k nim nejsme upřímní a transparentní, a to především v dobách turbulentních. Přemýšlí jako já. Spadneme? Umřeme? Vymýšlí si spoustu příhod, protože neznají pravdu. Co nedostatek transparentnosti dělá s efektivitou, je asi jasné.

Když jste transparentní, budujete důvěru. Když vysvětlujete, lidé pochopí, proč děláte to, co děláte. Nebuďte jako ten pilot!

David

Nepřehlédněte