TIP Davida Vrby #010: Jazyk je mocná čarodějka

Jazyk je mocná čarodějka

Jsou země, ve kterých některá slova vůbec nejsou. A jsou i země, ve kterých je pro jedno slovo deset výrazů. To vždy něco znamená.

Jak to máte u vás ve firmě? Nebo doma? Děkujete si? Používáte sprostá slova? Máte slova a výrazy, které se používají jenom u vás? To vše má velký vliv na kulturu. A co je kultura? V podstatě a zjednodušeně (vynechám pro dnes definice) to, jak se lidé ve firmě (nebo v rodině) cítí, jak se k sobě chovají.

Co říkáme, jak to říkáme a kdy to říkáme, hraje velkou roli. A to obzvláště pokud jste lídr. No a leadership je vedle jazyka dalším stěžejním atributem firemní, nebo chcete-li týmové, kultury. Oba v kombinaci tvoří fundamentální základ toho, jaká bude v týmu a firmě kultura, jak se tam budou lidé cítit, co budou dělat, jak se k sobě budou chovat…

Stěžujete si na to, jak to v centrále dělají špatně? Věřte, že tento „stěžovací tón“ postupně převezme i váš tým. Žádáte lidi, aby něco udělali, nebo jim říkáte, že to mají udělat? Stačí změnit jedno slovo a význam nebo zpráva se zcela změní.

Kultura týmu žije v jazyce. Volte tedy slova dobře!

David

Nepřehlédněte