TIP Davida Vrby #012: Nemluvte!

Mluvte jako poslední

Indický guru Sri Sri Ravi Shankar kdysi řekl, že znakem inteligence je nemluvit. V roli lídra to asi zcela nejde… Nicméně vážit slova, ale i to kdy mluvíme a kolik toho řekneme, je jistě velmi důležité z mnoha úhlů pohledu.

V jednom z předchozích projektů jsem pracoval pro majitele, kterého jsem jednou sledoval, jak vedl pohovor s kandidátem. Z hodiny mluvil 45 minut. Převážně se chlubil. Co se asi o daném člověku dozvěděl? U týmových meetingů to bylo stejné.

Toto je extrémní příklad toho, kdy hraje hlavní roli EGO. (A že jich je kolem nás bohužel stále až příliš…)

Co můžeme dělat jinak my, tak abychom nálepku egocentriků, kteří mají na vše odpověď, neměli? Určitě je vhodné hlídat si svůj „air time“. To platí pro všechny, nejen lídry týmů. V roli šéfa musíme také vážit, kdy mluvíme a jak budeme reagovat na komentáře ostatních.

Můj tip by zněl: mluvte poslední. Vyjadřujte se ke komentářům kolegů s rozvahou. Ze své zkušenosti musím říci, že jsem byl vždy nejraději, když jsem se svou šéfovskou židlí (opravdu i fyzicky) prostě vycouval. Když jsem mohl sledovat, jak se tým dopracovává chytrou diskuzí k nejlepšímu řešení sám. Taková lídrovská nirvána.

David

Nepřehlédněte