TIP Davida Vrby #014: Máte svého šaška?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Máte svého šaška?

Králové měli. Mohli jim sdělit, co jiní nemohli. Dnes bychom asi řekli, že jim šašek dával zpětnou vazbu v logice radikální otevřenosti. Mimochodem, už jste četli stejnojmennou knihu od Kim Scottové? Je skvělá.

Zpět k šaškům. Kéž by měli všichni šéfové své šašky. Kéž by byli šéfové vždy schopni vytvořit prostředí, ve kterém se k nim dostane zpětná vazba. Vidím dnes a denně, že se tohle šéfům a lídrům stále moc nedaří.

Podnikatelé jsou na tom ještě hůř než lídři v korporacích. Tam může zastat roli šaška HR, kouč a třeba nástroje jako „třistašedesátka“. Zkuste ji ale navrhnout majiteli z první stránky Forbesu.

Potkal jsem podnikatele, kteří si po 25 letech bez šašků mysleli, že jsou nejlepší marketéři, nejlepší obchodníci, nejlepší (doplňte si). Po 25 letech ve firmě už nikdo ani nezkoušel těmto podnikatelům zpětnou vazbu dávat. Bylo mi jich líto.

Piďte se po zpětné vazbě. Mně osobně v roli generálního ředitele fungoval vztah s HR ředitelkou. Ta mi řekla, co jsem zase napáchal a ukázala mi, kde je můj „slepý úhel“.

— David

Nepřehlédněte