TIP Davida Vrby #015: Stopa jako vizitka

Stopa jako vizitka

Stále je tolik manažerů, a tak málo lídrů. Dlouho jsem přemýšlel, co je vlastně hlavní rozdíl mezi manažerem a lídrem. Definice mám nastudované, ale jak to vysvětlit jednoduše? Myslím, že to mám.

Lídr po sobě nechává pozitivní stopu, lídr má pozitivní dopad. To se týká lídrů ve firmách, v politice, kdekoli. Lídr zanechává své místo v lepším stavu, než bylo dříve. Lídr musí mít zkrátka kladný vliv, na který budou lidé kolem něj rádi vzpomínat. Ti ostatní jsou manažeři, kteří propluli vodami bez povšimnutí. Byli a už nejsou.

Vytvořit pozitivní stopu je vedle seberozvoje a rozvoje týmu vlastně hlavním posláním lídra. Jak na to? Znovu se pokusím o maximální stručnost. Lídr musí mít jasný záměr, musí ho s energií a pozitivitou šířit. Čím hlasitěji a energičtěji, tím lépe. Svou přítomností a příkladem jej musí podporovat. V neposlední řadě by měl konat a vytvářet prostředí tak, aby se úmysly měnily v realitu.

Člověk nemusí být generálním ředitelem, aby se stal lídrem. Vlastně ani nemusí mít vizitku. Tou vizitkou jsou právě jeho záměr, energie a přítomnost, které se jednoho dne změní v onu stopu.

Vytvářejte, prosím, pozitivní stopy, tahle země jich potřebuje spoustu!

David

Nepřehlédněte