TIP Davida Vrby #018: Mastermind

Mastermind. Už jste toto slovo slyšeli? Je teď dost moderní.

Sám jsem ho zaznamenal asi před rokem, přičemž jsem součástí jednoho takového mastermindu přibližně 10 let. Není to věc nová. Už Benjamin Franklin byl součástí jednoho.

Okruh lidí, se kterými se stýkáme, nás velmi ovlivňuje. To už víme. Na tomto faktu je postaven i koncept mastermindu, ovšem důležitá je pro něj diverzita členů. Skvělý basketbalový tým tedy není mastermind. Chybí mu ona diverzita, která přináší kreativitu a rozmanitost pohledů.

Mastermind je skupina, se kterou se potkávám pravidelně, skupina lidí z různých odvětví (nemusí to být pouze podnikání), skupina jednotlivců, kteří rádi sdílí mezi sebou, kteří se rádi učí a přispívají.

Já jsem měl možnost stát se členem YPO (Young President Organization), největší organizace ředitelů a majitelů firem na světě. S odstupem 10 let vím, že daný moment byl v mém životě opravdu zlomový. YPO mi dalo bezpečné prostředí pro diskuze všeho druhu. Naučil jsem se spoustu nových věcí, pochopil souvislosti, nahlédl do nových oborů…

Mastemind si ale můžete vytvořit sami, nemusíte zrovna vstupovat do YPO. Chce to dobrou volbu lidí, trochu pravidel a ochotu sdílet, touhu učit se. Výsledky se dostaví. Garantuji.

Můj tip tedy zní: „Vyberte si svůj mastermind.“

David

Nepřehlédněte