TIP Davida Vrby #021: Znáte své SS?

Znáte své SS?

Nebojte! Myslím „signature strength“ (pro dnešek SS), vaše (jenom vaše) silné stránky. Tak jak se chlubí šéfkuchař svým „signature menu“, jehož recepturu a přípravu zná do posledního detailu, tak bychom my a naše okolí měli znát své SS.

Dávat dohromady tým, v němž neznáte silné (ale ani slabé stránky) jeho členů, je jako péct dort po vzoru pejsek a kočička. Výhody dobře poskládaného týmu jsou nasnadě – vyšší efektivita, vyšší angažovanost, agilita… Když pracuji na úkolech, při kterých mohu využít své kompetence, dostavám se do flow. Máte to taky tak? Mimochodem, zná šéf vaše silné stránky?

A co s těmi slabými? Každý je máme. Teorie (pozitivní psychologie), ale hlavně praxe praví, že bychom měli věnovat maximum (80 %) své energie posilování silných stránek a pouze nutné minimum (20 %) těm slabým. Abychom mohli takto postupovat, musíme je nejprve znát.

Způsobů je více. Nejlepší je však kombinace různých technik, jako třeba MBTI nebo strenghtfinder 2.0. Progresivní HR jistě doporučí a zprostředkuje.

Smysl je jasný. Všichni chceme, aby nás to v práci bavilo. Fakt, že pracujeme na něčem, kde na maximum využíváme svých silných stránek, je absolutním základem.

Poznejte sebe a svůj tým. Maximalizujte nasazení jeho kumulovaných SS. O zbytek je postaráno.

David

Nepřehlédněte