TIP Davida Vrby #022: Čas, nebo energie?

Čas, nebo energie?

Myslím, že každý z vás byl minimálně jednou na školení time managementu. A co školení energy managementu? O tom se píše a mluví mnohem méně. Myslím, že řídit energii vaši a vašich lidí (pokud vedete tým), je neméně důležité.

Mnoho studií potvrdilo, že v průměru nejsme schopni pracovat týdně efektivně více než padesát hodin a že hlavním faktorem efektivity je energie, kterou při práci máme. Na té je dobré, že jsme schopni ji doplňovat. Víte, co vám energii dává, a co vám ji bere? Víte, jak je to u vašich lidí? Myslím, že toto jsou klíčové otázky, které by si měl klást každý lídr.

Ještě důležitější je znát na ně odpověď. Mě nabíjí diskuze, učení a sdílení. Snažím se maximalizovat čas s lidmi, se kterými mě to baví, a minimalizovat čas s těmi, kteří mě vysávají. Tak to mám i s aktivitami a místy. Podle této formule si zaplňuji svůj kalendář. Jinými slovy, zajímaví lidé a ti, které mám rád, hezká místa a aktivity, které mě baví, jsou můj osobní kompas.

A k tomu mám dva „energy boosters“. Jeden je běhaní. Když potřebuji doplnit energii, obouvám tenisky. Druhým je meditace.

Jak to máte vy? Mrkněte se do kalendáře. Tam najdete odpověď.

David

Nepřehlédněte