TIP Davida Vrby #025: 50 000 stop nebo 50 stop?

50 000 stop nebo 50 stop?

Jste vizionář(ka), nebo máte spíše rádi detail? Čtete si návod k použití, než začnete něco používat, nebo na to jdete technikou pokus – omyl? Já jsem ten za B. Mám rád tzv. big picture, detaily mě trochu nudí. Rád tvořím vize, ale už méně rád se vrtám v procesní mapě. Kdybych to zjednodušil, jsem spíše na pohled shora.

Takový pohled je bezesporu velmi důležitý. Věci je třeba vidět v kontextu a v souvislostech. Sám jsem se dlouhou dobu obklopoval lidmi, kteří mi pomáhali s detaily. Upřímně to bylo i trochu z lenivosti. Já „osvícený“ navrhnu směr a vizi, ti ostatní nechť se postarají o „nudnou“ realizaci.

Tento postoj mě párkrát dovedl k momentu, kdy se realizace vymkla kontrole a výsledek nebyl zdaleka takový, jaký jsem si přál. Oni totiž často ti, kteří měli realizovat, neznali všechny souvislosti, neviděli big picture.

Dnes už vím, že dobrý lídr musí zvládat jak pohled z 50 000 stop, tak i pohled z 50 stop. Stejné je to i s agilním týmem. Odpovědnost (jak ji poprvé popsal Steve Jobs) musí být end to end, od myšlenky k realizaci. Je třeba rozvíjet obě hemisféry, i když jedna bude pro vás asi vždy ta silnější. Pokud ovšem nejste ambidextrozní. Ale o tom někdy příště. :)

David

Nepřehlédněte