TIP Davida Vrby #026: Pink & Ming

Oběma se omlouvám, že jsme jejich jména použil takto neomaleně pro název svého blogu. Určitě by mi to odpustili, protože to dělám ve prospěch šíření jejich myšlenky.

Byl to právě Daniel Pink, který začal velmi aktivně vysvětlovat, proč je interní motivace důležitější a dlouhodobě výhodnější než externí. Ve své knize a taky ve skvělém TED Talku nás přesvědčuje, že např. nejlepší obchodníci jsou právě ti, kteří jsou motivování „interně“ ne „externě“, tedy tučným bonusem.

Zní to kontraintuitivně. Jak může obchodník pracovat bez bonusu (variabilní složky)? Ze své zkušenosti mohu však říci, že může. Když vzpomínám na své nejlepší obchodníky, tak před sebou vidím ty, kteří ani nevěděli, jaký bonus mají. Bavila je práce, a proto byli ti nejlepší. I přes stovky studií mám stále trable přesvědčit o této myšlence mnoho lidí a stále také vidím, jak firmy vymýšlí super komplikované bonus systémy, které je mají zachránit.

A co na to Vivienne Ming, členka sboru Singularity University? Ta se touto problematikou rovněž zaobírala a nechala prohnat umělou inteligencí spoustu dat na dané téma. Ta tvrzení a studie Daniela Pinka zcela (znovu a znovu…) potvrdila.

Až tedy budete zase jednou dumat o novém bonus systému pro své lidi, zapřemýšlejte, jestli by se to nedalo udělat trochu jinak. Více smyslu v práci, více štěstí v práci a více dobrých vztahů vám ušetří mnoho kalkulací a tabulek na téma spravedlivý bonus systém. Souhlasíte?

David

Nepřehlédněte