TIP Davida Vrby #028: Lídrova nástrojárna

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Lídrova nástrojárna

V dobách minulých byla chloubou každého řemeslníka jeho nástrojárna. Je to místo, kam si ukládal své nástroje, ostré nože, brousky, pily. Pro některá odvětví byly nástroje to, co odlišovalo průměrné od špičky, dobrého švece od toho špatného, schopného kasaře od toho ve vězení (jak by možná dodal rada Vacátko).

Mohlo by se zdát, že nástrojárna je pohřbena minulostí a že ji dnes kromě kutilů nikdo nepotřebuje. Pokud zapojíme naši schopnost asociovat, dobereme se k tomu, že řemeslníky současné doby jsme my manažeři a lídři týmů. Jsou nás plné kanceláře. My taky potřebujeme svou nástrojárnu plnou efektivních nástrojů.

Často bohužel vidím manažery, kteří se bojí vzít do ruky balíček Post It a začít s ním kreativně pracovat. Těch možností JAK je taková spousta! Dobrý lídr by měl znát, jak pracovat s lean canvas nebo třeba jak využít techniku 5Ys (5x proč). Už jsem psal o knize Nástroje titánů od Tima Ferrisse, skvělá je také Scaling Up od Verne Harnishe. V obou je plno velmi rychle aplikovatelných nástrojů, které doplnily mou nástrojárnu.

Takže, každý odpovědný lídr by si měl vytvářet svou nástrojárnu. Snažit se ji doplňovat, snažit se starší nástroje brousit. Však vy víte, co tím myslím. Dříve krást nástroje nešlo. Teď to je vaší povinností, pokud chcete zůstat relevantní.

Co dodat? Kraďte bez ostychu!


David

Nepřehlédněte