TIP Davida Vrby #029: Síla našich standardů

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Síla našich standardů

Všichni tak nějak víme, že je dobré sportovat, nekouřit, zdravě jíst, spát minimálně 7 hodin nebo třeba chválit. Jsme nejchytřejší bytosti na planetě, známe toho spoustu o tom, co pro nás dobré je a co naopak není. Proč nás tedy tak mnoho kouří, pije, nesportuje…? Máme nízké standardy.

Když se na sebe mrkneme v plavkách do zrcadla, když se podíváme na svou kariéru a něco se nám nelíbí, je to kvůli našim standardům. Jsme jejich reflexí. Rozdíl mezi sportovně vyhlížejícím čtyřicátníkem a tím obézním je dán úrovní jejich standardů.

Každý den croissant a grande latte ve Starbucks je standard, tak jako pravidelné běhání ve Stromovce, pravidelné učení, nebo třeba chození včas a pozitivní postoj.

Jakmile se něco naučíme, implementujeme v práci a stane se to standardem, určitě dojde ke zlepšení (sami si vyberte čeho). Standardy jsou o rituálech, dennodenních správných rozhodnutích, o cestě od „mohu“ k „musím“ a „chci“. Tak jako sportovec zvyšuje své standardy, laťky, mety, měl by to dělat i odpovědný lídr.

Zní to banálně? Možná. Mně nicméně velmi pomohlo zvědomit si, že právě mé standardy mě utváří jako lídra, otce a třeba manžela. Zadumejte (jestli chcete), jaké jsou vaše standardy? Ve vztazích, v životosprávě, v řízení lidí, v osobním růstu… Když dobře pochopíte úroveň vašich standardů (v čemkoli), bude jednodušší je postupně navyšovat.


— David

Nepřehlédněte