TIP Davida Vrby #033: Kensho a Satori. Znáte je?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Kensho a Satori. Znáte je?

Nejde o japonskou verzi Pata a Mata ani Laurela a Hardyho. Nicméně i kensho a satori jsou jsi velmi blízcí, i když nikoli jako kamarádi. Kdo odebírá newslettery, čte blogy, tak rozumí konceptu osobního růstu. Proč jinak by to dělal?

A o tom je kensho a satori. Určitě jste slyšeli, že transformativní růst, opravdový posun ve vašem vnímání světa, je možný pouze přes velkou bolest, složitý zážitek, v nejhorším případě velkou ztrátu. Tak to je právě kensho, výraz používaný v asijských učeních. Myslím, že nikdo z nás pomocí kensho růst nechce.

V případě satori je to jiné. Jde o růst díky aha momentům, insightům. Můj nejsilnější pracovní aha moment byl uvědomění si, přes příklad mého velmi špatného šéfa, že takový nechci být. Uvědomění si, že pokud jen z 10 % ubližuji lidem stejně tak jako on, neměl bych je vést. Najal jsem si kouče a začal pracovat na lidské stránce mého leadershipu.

Satori prožije člověk, který si uvědomí, že nejkrásnější hodiny svého dne nechce trávit v práci, kde ho to strašně nebaví. Taky alkoholik, který se probudí v příkopu a řekne si, že by nechtěl, aby ho takto někdo viděl.

Síla aha momentů je velká. Mění nám život. Musíme k nim být však velmi vnímaví. Někdy si jich nevšimneme a třeba „prospíme“ ve své nevědomosti vzácné roky. Mějte rádi své aha momenty. Vnímejte je!

— David