TIP Davida Vrby #035: Rada nad padák

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Rada nad padák

Právě jste se stali novým šéfem. Opravdu jste makali. Pracovali jste po večerech, o víkendech. Vymýšleli, jak své oddělení posunout o míle dopředu. A čím více se vám to dařilo, čím více se to líbilo i lidem kolem vás, tím méně se to líbilo vašemu šéfovi. Něco vám to připomíná?

Tak nějak jste cítili, že si šéf neváží toho, co děláte, i když vy jste měli pocit, že to děláte skvěle. Začali jste mu to tedy vysvětlovat. Já jsem mu nosil i knížky o leadershipu. Nesmějte se! Další fáze je výpověď, zklamání. Vždyť jsem se tak snažil, vždyť mě měli lidi rádi.

Až kniha Roberta Greena mi pomohla pochopit, co se (asi) stalo. V kapitole Never Outshine the Master úžasné knihy 48 Laws of Power mi to docvaklo. Já jsem se snažil zazářit před šéfem, svým masterem. Co více, hrozilo, že bych mohl zářit více než on. Dokonce se mohlo stát, že by mě měli lidé raději.

Šéfa se mi na jeho mocném postu podařilo znejistit, nutno podotknout, že nechtěně. Měl pocit, že přichází o svou pozici a sílu. Konec už znáte.

Co poradit? Na delší cestě (v pozici, která vás baví) je to, co někdy neuděláte, neřeknete často důležitější, než co řeknete a uděláte. U spolupráce s nadřízeným nebo majitelem to platí násobně.

Co z toho plyne? Někdy se vyplatí ověřená pravidla dodržovat. Kniha Roberta Greena je opravdu skvělá!

— David

Nepřehlédněte