TIP Davida Vrby #036: Brules? Znáte je?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Brules? Znáte je?

Něco vám to připomíná? Brules neboli bullshit rules – jsou všude kolem nás. Právě jsem porušil dva principy, dvě pravidla, která jsem si sám naordinoval při psaní svých tipů. Chci používat minimum anglických výrazů a žádná sprostá slova. Nebojte, k těmto pravidlům se hned příště zase vrátím.

Ale co s těmi, která jsou kolem nás a smysl (už) nedávají? Co s brules? Tento výraz jsem poprvé slyšel od Vishena Lakhianiho, zakladatele MindValley University. Jde o pravidla, která se vloudila do našeho života z rodiny, ze společnosti, z práce. Často nevíme přesně odkud.

Najděte brules kolem sebe. Co děláte a vůbec nevíte proč, na úřadě, v práci? Co musí dělat naše děti ve škole? Stále se tam chodí s rukama za zády a dokola během přestávky? Co takhle pracovní doba od 8.00 nebo dresscode? Jasně, vše má svůj kontext. Rušit Vánoce asi nebudeme, ale je spousta věcí, které jsou tu zcela zbytečné jako přežitek dob minulých. Proti těm bychom měli aktivně bojovat.

V práci (a to nejen v korporacích) je jich mnoho. Poukazujte na ně. Odstraňujte je. Dobrá směrnice je žádná směrnice. Jako generální ředitel 3M jsem nabízel láhev skvělého vína za každou výrazně zjednodušenou nebo odstraněnou směrnici. Jeden nebo žádný podpis je lépší než čtyři.

Pusťte se do boje proti brules. Je to zábava, tak trochu rebelství. A to je dobře. Přesně to firmy potřebují. Váš tým vás bude milovat. Garantováno!

— David

Nepřehlédněte