TIP Davida Vrby #067: David (18)

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

David (18)

Co bych poradil mladému Davidovi se zkušeností, kterou mám teď? Je to trochu ohraný koncept, ale věřte, že mě podobné úvahy sem tam napadnou.

Dříve a více bych se snažil poznat sám sebe. Věnoval bych se svým silným stránkám, a při troše houževnatosti (které jsem měl v mládí více) bych zamakal i na těch slabých. Dnes vím, že pro dobrý život je klíčové sebepoznání jakožto základní součást našeho EQ.

Po nějaké době přijdou děti. Svět se změnil a já jsem to měl lépe reflektovat. S dcerou jsem trávil méně času, než bych měl a (dnes) chtěl. Pracoval jsem o víkendech, létal po světě a ona vyrostla, ani jsem se nenadál. Myslím, že je náš vztah i přesto hezký, ale jak už teď vím, určitě bych jako mladý táta stavěl rodinu více do popředí.

Také bych lépe pečoval o své zdraví. Každé drobné rozhodnutí, které uděláme v mládí, se postupně načítá. Každá párty, každá cigareta, zbytečný stres, častý nedostatek spánku, však víte... Tehdy se vědělo tak málo o tom, co je pro naše tělo dobré.

V (ne)poslední řadě bych se více zaobíral svými financemi. Od první výplaty bych si ukládal 10 %, které bych investoval do nějakého relativně bezpečného finančního produktu. Když jsem byl mladý (a to jsem chodil na VŠE), nikdo nás bohužel nenaučil, jak s penězi v ruce dobře zacházet.

K tomu všemu samozřejmě patří také seberozvoj, učení, které školou nekončí, ba naopak teprve začíná.

Příště se ve všem polepším :)

— David