TIP Davida Vrby #070: Happiness je vaše volba

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Happiness je vaše volba

Za pár dní tu máme opět konferenci Happiness@Work. A já bych si měl připravit prezentaci, protože tam vystupuji. Až tohle budete číst, snad ji už budu mít hotovou. Ano, máte pravdu, dělám někdy věci na poslední chvíli. Toť charakteristika mého osobnostního profilu podle Gallup Strenghtsfinder.

Protože se připravuji (tedy zatím aspoň mentálně), dumám, co je vlastně štěstí pro mě, a to z mnoha úhlů pohledu. Ten jeden je zjištění, že štěstí je vlastně mé osobní rozhodnutí. Rozhoduji se každý den o tom, co budu dělat, s kým se potkám, na čem budu pracovat. Touto volbou ovlivním výrazně úroveň svého štěstí.

Opravdu to vyzkoušejte. Jděte do práce cestou, která je třeba delší, ale hezčí. Zbavte se toxických lidí (myslím setkávání s nimi :). Nedovolte jim, aby vám ničili vaše štěstí. Pokud jste šéf, zbavte se oněch „poluters“, jak jim říká Tony Hsieh. Taky můžete natáhnout čas, kdy pracujete na něčem smysluplném, kdy můžete pracovat na svém mistrovství. Skutečně to máte ve svých rukách!

Nakonec je tady ještě jeden mega nástroj. Jsou to naše myšlenky. Náš největší přítel, ale často také nepřítel. Pamatujte na to, že vše vzniká z myšlenky, jak to dobré, tak to špatné. Víte, že až 70 % z obrovského množství vašich myšlenek může být negativních? Vědomě s tím pracujte. Pro vás jistě slova jako mindfulness a meditace nejsou nová.

Pokud se vám to podaří, vznikne spousta dobrých věcí a vaše úroveň štěstí se bezpochyby zvýší. Je někdo, kdo nechce být šťastnější?

— David