TIP Davida Vrby #071: Máte svůj Menlo Park?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Máte svůj Menlo Park?

Už jsem psal o stresu a negativitě a jak se s nimi popasovat. Společně s rostoucí komplexitou jde o 3 faktory, které na nás, pokud s nimi neumíme pracovat, mohou mít velmi špatný vliv. Máte už zažité rituály v boji proti všem třem zmíněným faktorům?

Je tu ještě jeden další klíčový faktor, který může ovlivnit naši rovnováhu, který nám může ubrat spoustu energie. Jde o (ne)schopnost udržet pozornost, (ne)schopnost dobře se fokusovat na věci, které jsou pro nás prioritní. Umíte to?

První věc je mít své priority dobře identifikované. Druhá je najít si na ně čas. Robin Sharma radí ve svém rituálu 90/90/1, abychom 90 minut, celých 90 dní vždy hned ráno, když jsme kognitivně na nejvyšší úrovni (pokud tedy nejsme sovy), věnovali jedné aktivitě, která je pro nás nejdůležitější, je tedy prioritou.

To ale nejde v open space kanceláři, kde je právě schopnost se dobře fokusovat velké téma. T. A. Edison měl svůj Menlo Park. Tam se byl někdy schopen zašít i na týden, aby ho nikdo nerušil. Mobil neměl a spoustu (v pravém rohu na počítači vyskakujících) notifikací taky ne. Mohl se prostě a stoprocentně soustředit.

Máte svůj Menlo Park? Máte také v kalendáři vyblokovaný čas na hlubokou práci a priority (Deep Work)? Jen tak se dostanete do stavu flow, jen tak budete každý den dokončovat tvary a tím si vytvářet tolik nutný volný prostor ve vaší mysli.

— David