TIP Davida Vrby #074: Kdy nebo jak?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Kdy nebo jak?

Sám si velmi dobře uvědomuji, že jsem si tuto otázku nekladl dost často. Roli časování jsem si tak nějak uvědomoval, ale nevěnoval jsem jí dostatečnou pozornost. Mluvím jak o situacích v osobním životě, tak o těch v životě profesním.

Zcela jako první mi v této věci otevřel oči TED Billa Grosse, který vysvětluje, jaké jsou hlavní faktory úspěchu firem. Není to financování, ani technologie. Je to časování. Dostanete třeba odpovědi na otázky, proč nejbohatší lidé současnosti začali podnikat v nějaké výjimečné, specifické době. Skvělý TED. Doporučuji.

Úplný otvírák očí v daném tématu je ovšem poslední knížka Dana Pinka, When. V té vám velmi sofistikovaně (ale záživně) vysvětlí, proč nechodit na zkoušky nebo operaci odpoledne. Tím hlavním důvodem je cirkadiální rytmus. Za objasnění jeho mechanismu dostali dokonce tři pánové v roce 2017 Nobelovu cenu v oboru fyziologie a lékařství.

O cirkadiálním rytmu se určitě chcete dozvědět více. Mimochodem tento týden jsem měl přednášku (jednu část) v rámci našeho R(e)BeLeader programu hned po obědě. A ouha, byla to část, která byla hodnocena ze všech mých toho dne nejhůře. Mně to šlo méně a 50 bankéřů klimbalo.

Tolik by se dalo o čase říci. Už Buddha se o důležitosti časování zmiňoval. V Bibli jsou také desítky podnětných zmínek o nutnosti dobrého načasovaní. Co dodat, važte vždy dobře, co říci, ale také, kdy to říci. „Timing is the king“.

— David