R(e)BeLeader, manažer 21. století z dílny Red Buttonu

Mění mindsety, akceleruje schopnosti, dodává odvahu a posiluje chuť měnit. V Red Buttonu vznikl jedinečný vzdělávací program R(e)BeLeader, v němž manažeři čelí nečekaným nástrahám, setkáním, silným momentům a zažívají úspěchy i krize.

Leadershipovým programem R(e)BeLeader projde každý rok cca 30 manažerů z různých firem. Je navržený tak, aby lídry učil experimentovat, nebát se výzev a posouvat své týmy a firmy vpřed bez zbytečného slovíčkaření a hledání důvodů, proč něco nejde.

Manifest R(e)BeLeadera

Naším cílem je posouvat myšlení lídrů:

Od siláctví… K OSOBNÍ POKOŘE

Od orientace na techniky… K ORIENTACI NA LIDI

Od plánování a prezentací… K REALIZACI A VÝSLEDKŮM

Od správců systému… K PODNIKATELŮM

Od byrokracie… KE ZDRAVÉMU ROZUMU

Od strachu z chyb a rizika… K ODVAZE EXPERIMENTOVAT

Proč půlroční program?

Během půlroku projdou účastníci 6 moduly, které na sebe logicky navazují a postupně formují účastníky:

1. Modul Já – Abych dokázal vést tým, musím se nejprve naučit pracovat sám se sebou

2. Modul My – Po práci na sobě musím umět formovat a udržovat svůj tým

3. Modul Firemní kultura – Můj tým funguje v kontextu celé organizace, jak mám jako leader působit na lidi okolo sebe a jak tím přispívám celé organizaci?

4. Modul Zákazník – Jak sebe a svůj tým zaměřit na zákazníka? Jak mu porozumět?

5. Modul Podnik a okolí – Mimo mě, můj tým, firmu a zákazníka existuje i okolní svět, který se čím dál rychleji mění. Jak se s tím vyrovnat a jak tento svět vytvářet?

6. Modul Budoucnost – Kam dál? Jak jít vlastní cestou a měnit svět okolo nás s pomocí všeho, co jsem se naučil?

Jak je patrné už z názvů, témata jsou rozdělena a seřazena tak, aby program začal u sebepoznání a jeho záběr se postupně zvětšoval. Každý modul trvá zhruba měsíc a zahrnuje individuální přípravu, dvoudenní skupinové setkání a na něj navazující praktická cvičení.

Jednotlivá setkání jsou propojeny příběhovou linkou s motivem objevitelů, kteří ve vzducholodi společně prozkoumávají neznámý svět za horami.

Gamifikace, neformální atmosféra a hlavně osobní prožitek z cvičení motivuje účastníky plnit všechny výzvy, kterým na cestě čelí a společně tak sbírají zkušenosti a učí se i od sebe navzájem.

TERMÍNY

najdete na

www.rebeleader.cz

SKUPINA

14-18 účastníků

půlroční program = 6 modulů

vždy 2 lektoři / 1 modul

Každý modul mají také na starosti dva jiní lektoři – navigátoři, kteří kromě skvělých prezentačních a workshopových dovedností vybudovali vlastní úspěšné firmy, odkud čerpají pro program mnoho příběhů ze své praxe. Zároveň však tito dva lektoři prezentují vždy odlišné přístupy a názory, aby účastníci měli možnost si vybrat, co pro jejich situaci bude nejlepší.

Programů, kde se člověk dozví co a jak přesně dělat, je mnoho. To, co nás odlišuje od strojů, je schopnost přemýšlet, být autentičtí a kombinovat znalosti s vlastní osobností. V roce 2016 jsme si společně s lidmi ze sítě Red Button řekli, že připravíme program, ve kterém účastníkům pomůžeme rozšířit obzory a necháme je prozkoumat leadership z různých úhlů. Rozhodování o tom, co je dobré či není, časovou náročnost příprav i úkolů, konkrétní zaměření i dopady a změny necháváme na každém. Věříme, že skrze sdílení a skupinové učení se posuneme rychleji. V tomto duchu je i celý program koncipován. Navigátoři, prožitky, exkurze, cvičení... Vše reprezentuje různé přístupy a je na každém, aby si vybral právě to, co se hodí pro řešení jeho osobních i pracovních situací.
z oficiálních materiálů Red Buttonu

Z Česka na Slovensko a z desítek lidí na tisíce

Před dvěma lety ale přišla poptávka ze slovenské Tatra banky, aby Red Button svůj program přetvořil „na tělo“ pro celý střední management Tatra banky i její sesterské Raiffeisen banky – tedy 300 manažerů a potažmo všech 4000 zaměstnanců. A tak vznikla nová verze běžného R(e)BeLeadera zvaná Quest edition.

Narozdíl od „klasického“ R(e)BeLeadera je Quest edition skutečně ušitá na míru nejinovativnější slovenské bance, takže se v rámci programu prezentuje i změna a vývoj celé firmy. Přítomní manažeři a lídři týmů tak mají sami možnost doslova nasávat a měnit firemní kulturu své „mateřské lodi“.

Absolventi R(e)BeLeadera totiž v rámci plnění questů (výzev) mezi moduly propisují nabyté zkušenosti a změnu mindsetu do dalších desítek a stovek lidí ve svých týmech.

Základní myšlenka i některé principy zůstávají stejné. Každý modul začíná 2 dny interaktivních přednášek, cvičení, workshopů a networkingu. Nově ale přibývají například výzvy (questy), které se budou manažeři následující měsíc (do dalšího modulu) snažit propsat do týmu.

Jak takový modul probíhá? Přečtěte si reportáž, která vznikla na tom posledním!>>

A právě v tuhle chvíli dochází k tomu největšímu zásahu a potenciální změně celé firmy. To, co se absolventi R(e)BeLeadera naučili na modulu, reálně aplikují ve svých týmech, takže kromě toho, že jim znalosti z modulu lépe utkví v paměti, přenesou nabyté zkušenosti a změnu mindsetu na další desítky a stovky lidí ve svých týmech.


R(e)BeLeader Quest v kontextu čísel:

4000 – Tolik zaměstnanců mají dohromady Tatra banka, jedna z největších slovenských bank, a její sesterská Raiffeisen banka, pro něž byl program sestaven.

2017 – Rok, kdy se program rozběhl.

250 – Počet manažerů, kteří jej od té doby absolvovali.

9,81 – Průměrná známka, kterou programu dávají jeho absolventi (na stupnici od 1 do 10).

4 – Počet běhů, které zatím v Tatra bance proběhly. Momentálně probíhá pátý.


Chci to zažít taky!

1) Jste HRista ve velké firmě a chtěli byste, aby Red Button vytvořil program na míru i pro Vaší organizaci nebo Váš leadershipový tým?

2) Jste manažer či majitel firmy a chcete se zúčastnit unikátního leadershipového programu s kolegy z vedení, v malé skupině nebo jako jednotlivec?

3) Jste z neziskového sektoru a chtěli byste posunout váš leadership na další úroveň za „neziskovou“ cenu? V klasickém běhu máme vždy dvě místa vyhrazená pro neziskovky.

Pokud jste se našli alespoň v jedné z těchto rolí, máme pro vás dobrou zprávu. Právě jsme totiž otevřeli registrace do klasického běhu (kapacita 12–16 míst) na duben 2020. A pokud jde o program na míru pro Vás, diskuzi o Vašich potřebách můžeme začít klidně dnes.

Napište mail s předmětem Chci se dozvědět více o R(e)BeLeaderovi na jan@masek.me a vyladíme spolu detaily spolupráce. Budu se těšit...

Jan Mašek, zakladatel sítě Red Button
+420 724 839 994 | jan@masek.me


Kam dál?

Chcete unikátním projekt jménem R(e)BeLeader Quest poznat z různých perspektiv? Na ZOOMu jich najdete hned několik – exkluzivní reportáž z pohledu účastníka, dvojrozhovor s tvůrci nebo interview s navigátorem.

R(e)BeLeader Quest na vlastní kůži aneb Jak Red Button učí leadery z přední slovenské banky?

Když v síti Red Button vznikne unikátní leadershipový program, můžete se spokojit s popisem, že jde o něco výjimečného, co nejde jednoduše popsat. A nebo můžete odjet na Slovensko a poznat program tak…

Jak R(e)BeLeader Quest mění firemní kulturu přední slovenské banky?

Július Benko vede v Tatra bance HR. Katarína Reisenbuchlerová má na starosti vzdělávání. A právě oni dva jsou na straně klienta důležití pro program R(e)BeLeader. Jak hodnotí spolupráci se sítí Red B…

Proč byl R(e)BeLeader Quest designovou výzvou a klíčovým momentem našich životů?

V roce 2017 stál před Tomášem Turečkem a Martinem Chmelařem z RainFellows nelehký úkol. Přetvořit úspěšný program R(e)BeLeader tak, aby ho mohl absolvovat celý střední management přední slovenské bank…

David Vrba: Kéž by R(e)BeLeader existoval v době, kdy jsem byl šéfem

Dříve vedl celou českou pobočku 3M a dnes pomáhá společnostem s firemní kulturou nebo manažerům na cestě k odpovědným lídrům. Mimo jiné působí i jako mentor v unikátním leadership programu R(e)BeLeade…