TIP Davida Vrby #076: Koučování? Ha ha ha…

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Koučování? Ha ha ha…

Patříte mezi ty, kteří si z koučování dělají legraci? Různých vtipů na dané téma jsem slyšel spoustu. Skoro jsem váhal dát toto slovo rovnou do nadpisu, aby vás to neodradilo od čtení.

Já si z koučování srandu nedělám. Jsem kouč a moc mě baví koučovat a to především celé týmy. Mimochodem, velkým vzorem v tomto konání je mi Bill Campbell. Tím ale nechci říci, že dělat si legraci sám ze sebe je špatné, tím chci říci, že procesu a kompetenci koučování velice věřím.

Dokonce si troufnu tvrdit, že kdyby se více koučovalo, bylo by více dobrých šéfů, více sladěných týmů, méně stresu, více empatie. A mohl bych pokračovat v tomto pozitivním výčtu dále.

Daniel Goleman, kterého asi znáte jako velkého propagátora myšlenky EQ, tedy emoční inteligence, taky dobře doložil, že koučovací styl řízení lidí (z celkového počtu 6 stylů) je prokazatelně nejefektivnější.

Koučování může být profese nebo taky pouze kompetence. V zajímavém článku HBR se dozvíte, že už 15 hodin základního školení výrazně zvýší schopnosti lídra, které jeho podřízení pozitivně vnímají. Opravdu nejde o raketovou fyziku. Jde o naslouchání, chytré ptaní, reflektování. Prostě aktivity, které bychom měli dělat běžně. Při koučování je děláme vědoměji.

Od kamaráda jsem jednou dostal pěknou knihu Michaela Bungay Staniera. V češtině by název zněl asi takto: Mluvte méně, ptejte se více, tím změníte váš leadership styl jednou provždy. To je vlastně můj dnešní tip.

— David